Afbeelding
Foto: Willem Sangers

De kant langs

Ronde van Strend


Een klein beetje rustiger aan met werk dit jaar, zodat ik wat vaker op de fiets kan zitten. Met dat goede voornemen begon ik dit jaar. Maar één blik op de volle Evenementenkalender leerde mij dat daar weinig van terecht zou komen.


Als ik eerder druk noterend op een festival, concert, wedstrijd of ander evenement werd gezien, werd soms licht spottend opgemerkt: “Wat maak je je nou druk? Je kunt net zo goed het verslag van vorig jaar in de krant zetten. Even de namen veranderen en klaar.” Dus ik dacht: laat ik die raad nu maar eens ter harte nemen. Begin dit jaar verzamelde ik alvast de verslagen van voorgaande edities. Straks even de namen erbij en klaar.


En toen brak corona uit. Al die geplande evenementen, festivals, concerten, markten, uitvoeringen en wedstrijden afgelast. Míjn mooie plannetje in duigen. Niet één verslag in de krant. Zelfs niet van de Ronde van Oosterend? Nee, ook niet van de tiende editie van deze wielerstrijd rond de kerk. Afgelopen zaterdag zou ie worden gehouden. Ik zou zoals gewoonlijk op een bescheiden plek in het peloton rijden en allerlei andere tradities zouden zich voltrekken.


Omdat ik het toch al klaar had liggen, toch maar een sfeerverslag van zoals de “Moeder van alle Rondes” zou verlopen. De namen van de winnaars mag u zelf invullen.


De Rond van Oosterend begon op deze zonovergoten zaterdag met de Tourkaravaan. Met loeiende sirenes maakten ondernemers een ronde door het dorp, waarbij de krentenbollen van Bakker Timmer, reclamepennen en snoepgoed vanuit de busjes naar het publiek vlogen. Een prominente plek voor de Rondemiss, de beeldschone juffrouw XXX.


Ook een eervolle rol voor Ome Jan Brouwer. De ambassadeur van de Oranjestraat had de stratenmakers met sterke koffie en zachte hand achter hun vodden gezeten om de herinrichting van de Oranjestraat op tijd klaar te krijgen voor de Ronde. Het resultaat is in alle opzichten geslaagd. Brouwer vond het natuurlijk veel te veel eer, maar liet de kans niet onbenut om met een daverende knal de renners op weg te schieten.


Het commentaar als vanouds in handen van Edgar Klippel en “Kets”. De speakers hielden de toeschouwers van ronde tot ronde op de hoogte welke renners er nu weer aan het elastiek hingen of aan het linkeballen waren.


Publiek rijendik in het Kappersbochie, langs de Col de Guillaume en veel kijkers in de Oranjestraat. Ze zagen hoe demarrerende renners het fonkelnieuwe plaveisel op de proef stelden. Coureurs doken diep in hun reserves en hapten dusdanig naar adem dat het leek alsof zich een vacuüm boven het dorp vormde.


Na een nek-aan-nek race leek het er op dat de eindoverwinning naar favoriet YYY ging, maar vlak voor de finish dook underdog ZZZ uit zijn slipstream naar voren en drukte zijn voorwiel als eerste over de finish. Hij mocht de zoenen van de Rondemiss in ontvangst nemen. Waarna renners en publiek zich richting Het Cafeetje spoedden om op onbezorgde wijze tot in de kleine uurtjes op de goede afloop te proosten.


Had je gedroomd, want helaas liep het door corona dit jaar allemaal anders. Volgend jaar herkansing, als de tiende Ronde alsnog kan worden gereden. Dan ook een ronkend artikel, vrij van plagiaat, net als over al die andere mooie evenementen waar we dan weer verslag van kunnen doen.



Gerard