Miko Honingh:
Miko Honingh: "Het is fantastisch om mensen wegwijs te maken op het eiland." Foto: Aangeleverd

Hart zit in kamers bed and breakfast

Geboren en getogen op Texel?

Ik ben geboren in Amsterdam, toen ik 2 jaar oud was zei ik tegen mijn ouders; nu is het mooi geweest, we gaan naar Texel. Na de middelbare school ben ik weggegaan voor een poging tot studeren en een geslaagdere poging tot reizen. Sinds 3 jaar zit ik weer full time op het eiland.


Wat voor werk doet u?

Mijn voornaamste bezigheid is een eigen bed/breakfast in De Koog, het meeste van mijn tijd gaat daar in zitten. De kamers heb ik samen met Eilandbroeders zelf ontworpen en gemaakt, dus mijn hart zit er echt in. Daarnaast werk ik al een heel aantal jaar bij Zandbank Texel op het strand en help ik nog heel af en toe bij Eilandbroeders met het maken van mooie dingen.


Rust en natuur Texel is absolute toppunt voor veel gasten

Wat is het mooie aan werken op het strand?

Mijn passie ligt echt op het strand, ik ben sportief en loop in het dagelijks leven zoveel als kan op blote voeten. Tja, dan is het werken op het strand natuurlijk een perfecte combinatie. Als je naar “kantoor” gaat en dingen kan doen die mensen voor hun lol komen doen, dan is dat een droom.


Wat heeft u met sporten?

Veel! Bijna elke dag van de week ben ik aan het sporten. Het liefst lig ik met een golfsurfboard of met een kite in de zee en daarnaast voetbal ik bij S.V. De Koog. Als deze sporten niet kunnen, dan houd ik mijn conditie op peil met hardlopen en mountainbiken. Een dagje relaxed op het strand bestaat eigenlijk niet, er gaat altijd een bal of iets dergelijks mee en stil zitten is not done.


Hoe is het om een B&B te runnen?

Ja dat is geweldig! Het is fantastisch om mensen wegwijs te maken op het eiland, een fijne tijd te verzorgen en daar ook nog je geld mee te verdienen. Het stelt me ook in staat om mijn eigen agenda in te delen en dus op de beste momenten juist in de zee te liggen. Als er goede golven staan, zet ik het ontbijt om half 7 voor de deur en ren ik snel naar het strand toe.


Wat doet u verder zoal in uw vrije tijd op Texel?

Sinds een jaar ben ik als vrijwilliger bij de KNRM betrokken, wat ontzettend leerzaam en leuk is. Ondanks al mijn tijd op het strand en in de zee had ik nul ervaring met boten en varen. De meeste van de vrijwilligers zijn al jarenlang trouw aan de KNRM en dat vind ik echt bewonderingswaardig. Ook ben ik sinds een aantal jaar betrokken bij het bestuur van Texel Culinair, wat op een heel andere manier weer nieuw en leerzaam is.


Hoe ervaart u de mensen op Texel?

Ik vind Texelaars hele mooie mensen. Ze zijn vooral eerlijk, of je dat nou bevalt of niet. Ik vind die directheid een mooie eigenschap.


Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

De aandacht die we naast de toeristen hebben voor de rust en natuur om ons heen. Dat is het absolute toppunt van Texel voor veel gasten en is belangrijk om te behouden.


Wat zou er op Texel anders mogen?

Ik merk om mij heen regelmatig dat burgers vanuit de gemeente een soort weerstand voelen. Het aanvragen van vergunningen bijvoorbeeld is soms zo lastig en omslachtig, dan verwacht je dat je daarbij geholpen kan worden. Er overheerst vaak het idee dat de gemeente er is om een aanvraag alleen goed te keuren als het echt niet anders kan. Terwijl ze er juist zou moeten zijn om de burgers en evenementen te helpen en te ondersteunen waar nodig. Transparantie is daarbij belangrijk.


Hoe kijkt u tegen het toerisme aan?

Of je het nu leuk vind of niet, we zijn bijna allemaal direct of indirect afhankelijk van het toerisme. Veel Texelaars verdienen er hun boterham aan zoals ik dat ook doe. Ik vind dat er wel eens te veel aandacht word gegeven aan de negatieve zijde van het toerisme. Maar wij zijn allemaal een gastheer/gastvrouw van het eiland en zijn allemaal verantwoordelijk voor het visitekaartje dat wij als vakantiebestemming afgeven.


Wat verdient meer aandacht op Texel?

Langzaam verandert het aanbod van accommodaties op Texel van toegankelijk en betaalbaar naar heel duur. Dat is natuurlijk een logische ontwikkeling maar trekt ook een ander soort publiek aan. Van mij mag de diversiteit aan toerisme wel blijven. We noemen ons eiland regelmatig terecht het Ibiza van het Noorden, maar die doelgroep hoeft wat mij betreft niet de overhand te krijgen. Die ombouw naar luxe chalets en villa’s mag wat beter gecontroleerd worden om de balans te behouden.


Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Juist in deze coronaperiode wordt er van iedereen meer flexibiliteit verwacht, mijn pluim gaat naar de supermarktmedewerkers. Ik kom bijna dagelijks hier in het dorp in de supermarkt en vind de opmerkingen en het onbegrip die ze nu ivm de maatregelen te verwerken krijgen best heftig.


Hoe gaat u met de coronacrisis om?

De eerste twee en een halve maand heb ik werkloos op de bank gezeten, in de gelukkige omstandigheid dat ik het financieel goed kon overleven. Sinds de versoepelingen op 20 mei heb ik weer gasten in de bed/breakfast en een aantal kleine aanpassingen gedaan. Gelukkig kon ik mij in die stille periode heel goed vermaken want de omstandigheden van de golven en wind waren weergaloos goed deze tijd. Het was ook heel surrealistisch om met Pasen, zon en 20 graden, in een zwembroek over een compleet leeg strand te lopen. Maar het is wel heel fijn dat er nu “gewoon” weer gasten zijn en de reuring weer wat terug is.


Wat doet u over vijf jaar?

Dat weet ik nog niet, zo ver kijk ik niet concreet vooruit. Ik ben wel aan het fantaseren over een uitbreiding van de bed/breakfast in het buitenland, binnen welke tijd dat gaat gebeuren is alleen nog heel vaag. Dat is nu op de korte termijn natuurlijk ook extra afhankelijk van hoe corona zich ontwikkelt.


Wie zou u graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Sil Gaaff