De Hollewal in Den Burg.
De Hollewal in Den Burg. Foto: Jeroen van Hattum

Versoepeling bezoek

Bewoners van de Gollards en de Hollewal in Den Burg mogen sinds gisteren weer meer bezoek ontvangen als gevolg van de versoepeling van de bezoekregeling. Ze mogen ook de zorglocatie weer verlaten voor een wandeling in de omgeving.

De bewoners mochten sinds 20 maart geen bezoek meer ontvangen om besmetting met het coronavirus te voorkomen. Die regeling werd op 25 mei verlicht door per bewoner één vaste bezoeker toe te staan en sinds gisteren mogen de bewoners drie keer per week bezoek ontvangen. Per keer mogen er twee mensen komen en dat hoeven geen vaste bezoekers meer te zijn. “Alle naasten zijn weer welkom.” Kinderen mogen sinds gisteren ook weer naar binnen bij de Gollards en de Hollewal, zij tellen volgens Omring wel mee in het maximum aantal van twee bezoekers per keer. Er wordt geen maximum meer aan de duur van het bezoek gesteld.


Bezoekers van de Gollards moeten zich van tevoren aanmelden, zodat er – voordat iemand naar binnen gaat – eerst een gezondheidscheck kan worden uitgevoerd. Daarvoor is op gezette tijden een medewerker aanwezig in de ontvangsthal van het verzorgingshuis aan De Zes. Bezoek kan op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 10:00 en 15:45 uur naar binnen. Woensdag is er geen bezoek mogelijk. Op zaterdag en zondag wordt bezoek tussen 10:00 en 14:00 uur binnengelaten bij de Gollards. Bezoek bij de Hollewal wordt vanaf 10:30 uur ontvangen. Bij het verpleeghuis hoeven bezoekers niet van tevoren een afspraak te maken, zij kunnen vanaf 10:30 uur aanbellen bij het verpleeghuis aan de Hollewal. Hier wordt eveneens gecheckt of de gezondheid van bezoekers in orde is. Aanmelden bij de Hollewal is niet nodig, omdat de organisatie wat kleiner is. Bezoek moet volgens Omring plaatsvinden in de eigen appartementen van de bewoners. Het is niet toegestaan algemene ruimtes, huiskamers dan wel terrassen van een woongroep of andere bewoners te bezoeken.


Voor de bewoners geldt dat ze tijdens de bezoekmomenten samen met hun bezoek naar buiten mogen om een wandeling in de omgeving te maken. Tot nu toe mochten ze alleen in de tuin komen, Een bezoek aan drukke plekken wordt nog wel afgeraden. Omring heeft ook het verzoek gedaan om nog niet bij anderen thuis op bezoek te gaan of verjaardagsvisites te bezoeken. Het maken van een korte autorit of een wandeling elders op het eiland is wel mogelijk. Geadviseerd wordt in de auto dan wel een mondkapje op te zetten. Bewoners hebben ook het verzoek gehad om het te melden als ze de deur uit zijn. Bewoners van de Gollards die zelfstandig 1,5 meter afstand kunnen houden, mogen sinds gisteren ook weer alleen op pad gaan. Zij moeten dat dan wel even aangeven bij de zorgmedewerkers.


De Gollards en de Hollewal zijn tot nu toe gevrijwaard gebleven van het coronavirus. Omring heeft op iedereen een beroep gedaan voorzichtig te blijven en de regels aan te houden. "Op die manier kunnen we het veilig houden en coronabesmettingen buiten de deur houden."