Henk Weijschede en boa Maurice Numan in de Dorpsstraat in De Koog.
Henk Weijschede en boa Maurice Numan in de Dorpsstraat in De Koog. Foto: Jeroen van Hattum

'Fijn als iedereen gezond verstand gebruikt'

Een van de ondernemers in de Dorpsstraat in De Koog stapt in het voorbijgaan op boa Maurice Numan en Henk Weijschede van de Koger ondernemersvereniging af. Hij wil even iets weten wat er nou wel of niet kan op gebied van handhaving.

Het is hoe Maurice Numan, buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) van de gemeente, het graag ziet tijdens het werk. Geen gedoe achteraf, maar - waar nodig - van tevoren met elkaar bespreken wat er wel en niet kan om de 1,5 meter afstand in acht te nemen. Maurice is één van de boa’s die sinds een paar weken actief zijn in de centra van De Koog en Den Burg om toezicht te houden. Hij is net als de gastheren en gastvrouwen gekleed in een geel fluorescerend hesje met het verschil dat een boa de bevoegdheid heeft om in te grijpen en bij overtredingen boetes uit te delen. Al is dat laatste zeker niet doelstelling nummer één. “Een boete voor overtreding van het fietsverbod kost €55,- euro plus €9,- administratiekosten. Dan zie ik liever dat mensen dat geld hier bij ondernemers besteden.”


Tijdens een rondje door de Dorpsstraat in De Koog op zaterdagmiddag is het relatief rustig. De gedachte dat iedereen altijd precies 1,5 meter afstand houdt, is een illusie, maar er wordt wel rekening mee gehouden. Volgens Henk Weijschede heeft De Koog het geluk dat de Dorpsstraat relatief breed is waardoor mensen elkaar de ruimte kunnen geven. Uitgerekend is dat de straat per uur tot 2000 mensen kan hebben (met behoud van de 1,5 meter) mits iedereen dan wel een beetje doorloopt.


De boa’s in De Koog zijn niet zomaar de straat op gegaan. In overleg met de ondernemers, de dorpscommissie en TOP is eerst afgestemd hoe te handelen en wat te doen als het toch te druk zou gaan worden. “We hebben daarvoor escalatieplannen klaarliggen”, vertelt Henk. Een van de ideeën is om bij toenemende drukte eenrichtingsverkeer in te voeren in de passages tussen de Dorpsstraat en de Nikadel. Het is tot nu toe niet nodig geweest, maar het idee wordt wel achter de hand gehouden.


Een ander idee waar aan gewerkt wordt, is de komst van een extra fietsenstalling in de berm tegenover Motel Texel. Fietsen worden nu geregeld aan het begin van de Dorpsstraat geparkeerd en dat is eigenlijk niet de bedoeling. Ook in de Dorpsstraat mogen de terrassen worden uitgebreid. Zodra de winkels gesloten zijn, worden daar op de stoep tafels en stoelen neergezet. Zelfs het terras van het gesloten Talk of the Town is in gebruik. Op het dorpsplein is de uitbreiding met terrassen nog minimaal; daar is de ruimte vooralsnog beperkt omdat anders bij de passage te weinig ruimte blijft voor de 1,5 meter. Henk: “Daarover zijn we in gesprek met de gemeente om een oplossing te vinden."

Boa Maurice maakt intussen zijn rondje af, het bonnenboek blijft op zak, net zoals tot nu toe ook bij alle vorige rondes. De gastheer en gastvrouw van dienst worden onderweg begroet tijdens het voorbijgaan. Ze houden geregeld contact met elkaar via de mobiele telefoon. “Als er wat is, gaan we er meteen heen. Dan is het eerst praten, maar op gegeven moment pakken we wel door, we blijven niet waarschuwen.”

Volgens Michel Gregoire van TOP, zelf ook ondernemer in De Koog, hebben de witte strepen op de Dorpsstraat tot nu toe goed geholpen om afstand te bewaren. "En het is erg fijn als iedereen het gezond verstand blijft gebruiken."