Erik Polderman met zoon Bent.
Erik Polderman met zoon Bent. Foto: Aangeleverd

Echte kick wanneer je een barrel surft

Hoe bent u op Texel terecht gekomen?

Texel is de plek met de mooiste golven van Nederland. Na een aantal jaar als docent op de Hogeschool van Rotterdam te hebben gewerkt, had ik de droom om een surfschool te beginnen. Ik kende een hoop Texelse jongens die surften waardoor ik regelmatig op Texel was en verliefd werd op het eiland. Toen ik de kans kreeg hier een surfschool te beginnen, heb ik die met beide handen aangegrepen, ben ik in het diepe gesprongen en ben ik eigenaar geworden van surfschool Foamball bij paal 19.



Wat is het mooie aan surfen?

Surfen is een fantastische sport. Het is heel toegankelijk. Iedereen met een zwemdiploma kan het proberen en zal merken dat je heel snel kan opstaan. Met surfen heb je geen stabiele ondergrond. Elke dag zijn er andere omstandigheden en elke golf is anders. Je raakt er nooit op uitgekeken. Daarnaast zorgt het ervoor dat je alle gedachten even verliest. Surfen maakt het “koppie” leeg en laat je opgaan in de mooie natuur. Wanneer je dan voor het eerst in je leven een “barrel” surft (een tunnel waar je doorheen surft), dan kan je je geluk niet op. Dat geeft echt een kick. En ja, ook Texel kent deze golfvn!

Zeven dagen in de week op strand, of het stormt of niet



Wat heeft u met het strand en de zee?

Van jongs af aan kom ik al op het strand. Mijn moeder nam mij en mijn broertje mee uitwaaien wanneer het onstuimiger was. Met mooi weer lekker spelen in de zee. Je krijgt ontzag voor Moedertje Natuur. Dit is eigenlijk nooit meer weg gegaan. Ik ben 7 dagen in de week op het strand. Of het nou stormt of niet.



Wat doet u verder zoal in uw vrije tijd op Texel?

In mijn vrije tijd probeer ik zoveel mogelijk tijd met mijn gezin door te brengen. Lekker strunen over het strand of wandelen door de bossen. Lekker naar buiten!



Hoe ervaart u de mensen op Texel?

Hartelijk! We doen een hoop leuke projecten met de surfschool voor Texel. Sporten voor Texelse kids, de vakantiekaart, surfen met de OSG enz. Je leert veel mensen kennen waarmee je een band opbouwt. Je staat voor elkaar klaar en helpt elkaar. Dat vind ik heel mooi.



Wat moet er op Texel vooral blijven zoals het is?

Het gemoedelijke. Je welkom voelen. Het ons kent ons.



Wat zou er op Texel anders mogen?

Een jaarrond surfschool aan de Noordzeekant! We hebben een prachtige zee waar bijna alle watersporten gedaan kunnen worden. Watersporten doen het vooral goed met minder weer in het laagseizoen. Er worden alleen geen handvatten gegeven vanuit de gemeente om deze sporten op een fijne en veilige manier op deze locatie te beoefenen in het laagseizoen. De surfschool moet namelijk eind oktober weer van het strand. Er zijn dan geen openbare sanitaire voorzieningen meer, er is geen ruimte voor stalling van materiaal en geen mogelijkheid om uit de weerselementen te kunnen omkleden en douchen. Met het IJslands Model zetten wij ons onwijs in om Texelse kids aan het sporten te krijgen. Velen vinden het geweldig en blijven surfen, maar…. tot eind oktober. Daarna mag het niet meer dan moet ik de kids vertellen dat ze hier niet meer veilig kunnen sporten, want de surfschool moet weg. Juist terwijl het laagseizoen voor de Texelaar is!



Wat verdient meer aandacht op Texel?

De problemen rond de huisvesting. Tal van Texelaars die na hun studie weer terug willen naar het eiland kunnen hier niet terecht. Huizen zijn er amper of niet te betalen. We willen graag de vergrijzing tegen gaan, maar dan moeten er wel mogelijkheden zijn om terug te kunnen komen.



Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Er zijn tal van mensen die een pluim verdienen, maar in het bijzonder Michel Arends, Patrick van Bruggen en Eva van der Vaart. Zij hebben altijd voor mij klaargestaan.



Hoe kijkt u tegen het toerisme aan?

Ik vind dat het toerisme op Texel goed geregeld is. Wel moeten we ervoor waken dat Texel voor iedereen toegankelijk blijft.



Hoe gaat u met de coronacrisis om?

Voor ons is de coronacrisis best heftig. Alle groepen zijn geannuleerd voor het gehele jaar. Dat voel je wel! Gelukkig is de surfschool weer gewoon open en hebben we letterlijk een zee aan ruimte. Ideaal sporten nu.



Wat doet u over vijf jaar?

Hopelijk met de surfschool jaarrond op het strand staan en een plek hebben waar iedere Texelse watersporter zich thuis voelt!



Wie zou u graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien?

Miko Honingh.