Afbeelding
Foto:

De kant langs

Verzamelaars


Sommige dingen vergeet je nooit. Ik heb dat met het reünieoptreden in 1977 van The Typhoons in Question, toen nog aan de Zwaanstraat. Het beeld doemde op toen ik sprak met drummer Bob Dros, over zijn verzameling van liefst 8.193 vliegtuigplaatjes. Later zag ik de Texelse beatband terugkeren op het podium in De Lindeboom en voor de laatste keer op Sarasani Festival in 2014. Mooie herinneringen.


Bob spaart dus vliegtuigplaatjes, een even mooie als unieke collectie, nu gebundeld in een indrukwekkend boek. Gemaakt met vele liefde, toewijding en vooral veel doorzettingsvermogen. Zoals de ware verzamelaar betaamt.


Verzamelaars heb je in allerlei categorieën. Bij ons op de vliering hing vroeger een stuk schuimrubber met daarop allerlei speldjes. Je kreeg ze bij levensmiddelen en andere producten en thuis werden ze gespaard. Later had je poppetjes van dieren uit de Fabeltjeskrant. Ik ruilde op school Meneer de Uil voor Juffrouw Ooievaar, etc. Ik herinner me albums met munten van astronauten, ook daarin volop ruilhandel. Waar het beland is mag Joost weten.


Bij de serieuze verzamelaar gaat dat anders. Die past goed op de spullen en zoekt stad en land af om de collectie uit te breiden. Van sigarenbandjes tot postzegels en van oude munten tot stripalbums, theepotten en eierdopjes.


Tegenwoordig zie je bij veel huizen speelgoedberen voor het raam. Ik interviewde eens een vrouw die een huis vol met pluche beren had verzameld. In de schuur van Willem “Solex Dokter” Zegel uit Oudeschild raakte ik onder de indruk van zijn verzameling van liefst veertig solexen. Toen ik op één daarvan met hem een rondje maakte, ontdekte ik een niet onbelangrijk detail op zo’n vehikel: een flessenopener. “Altijd handig onderweg”, zei Willem.


Joop Kramer, oud-drukker van deze krant en postzegelverzamelaar, weet ook van geen ophouden. Hij plaatst nog elk jaar een oproep in de krant voor postzegels. Bij Piet van Groningen uit De Prins boog ik mij over de vele tientallen soorten sneeuwklokjes in zijn kwekerij. Hans Witte van Schapenboerderij Texel op Noordhaffel praatte mij eens bij over de tientallen soorten schapen die hij heeft verzameld.


Dirk Rozenboom van De Taveerne spaart huisjes van de KLM. In 2013 had hij ze alle 93. Hij vertelde hoe het begon met een vlucht per eerste klas, met als trofee zijn eerste KLM-huisje. Zo volgden er meer, replica's van beroemde historische panden die hij een plekje gaf in zijn restaurant. Gasten vonden dat zó leuk, dat zij bij een volgende bezoek hún huisje er bij zetten. En zo groeide het straatje uit tot een complete verzameling. Toen president-directeur Camiel Eurlings in 2013 naar Texel kwam met een replica van de Oudheidkamer, kon Dirk huisje nummer 94 er bij zetten.


En zo kan ik nog wel even doorgaan. De oude foto’s van Maarten Stoepker, walvissen en aanverwante spullen van Adrie en Ineke Vonk, de strandingen van Klaas Uitgeest, de naambordjes en jutterij van broer Jan, de Schotse whisky van Willem Ham, de uniformen van Gerrit Gerrits, etc, etc.


Ik heb groot respect voor dit soort verzamelaars, de passie voor hun liefhebberij en bewonder hun verzamelingen. Zelf ben ik niet met die eigenschap gezegend. Toch heb ik inmiddels een hele verzameling opgebouwd: mooie herinneringen, zoals aan die verzamelaars. Het kost geen enkele moeite en de verzameling groeit vanzelf.


Gerard