De kassen die in 2018 in de Roemeense regio Vaslui werden gebouwd.
De kassen die in 2018 in de Roemeense regio Vaslui werden gebouwd. Foto: Aangeleverd

Stichting Hulp Oost-Europa Texel helpt met waterput in Vaslui

Stichting Hulp Oost-Europa Texel is op zoek naar steun om bewoners van het Roemeense gebied Vaslui te helpen aan een waterput.

Het gebied staat bekend als het armste gebied van Europa. Hulp Oost-Europa hielp de regio een tijdje geleden aan kassen om zelf voedsel te verbouwen, maar daar lopen ze volgens de stichting nu tegen een tekort aan water op. Volgens de stichting werd er vorig jaar nog voldoende regenwater voor de kassen opgevangen, maar heeft het dit jaar amper geregend. “En op sommige plaatsen komt er ijs mee en dat ruïneert op vele plaatsen de oogst.”


Dominee Costel, die voor de stichting een hoop zaken in Vaslui regelt, heeft laten weten dat een maatschappij bereid is kosteloos een tachtig meter diepe waterpijp te slaan. De materiaalkosten moeten wel betaald worden, dan gaat het om circa €2500,-. Costel: “De maatschappij, die dit aangeboden heeft, heeft als voorwaarde gesteld dat wij zorgen voor een drinkplaats, zodat de dieren, die langs de weg lopen, er kunnen drinken en dat de mensen uit de buurt er ook water kunnen halen om te drinken en te koken.”


Een bijdrage is volgens Ria van der Vis welkom op NL18 RABO 036 25 21 905 t.n.v. Stichting Hulp Oost-Europa Texel. Belangstellenden kunnen ook contact met haar opnemen via tel 06 44 30 43 93.