In reactie stuurt Dirk Westerlaken: Dit is het huisje van J. Platvoet. Het stond in de P H Polder.
In reactie stuurt Dirk Westerlaken: Dit is het huisje van J. Platvoet. Het stond in de P H Polder. Foto: Archief Dirk Westerlaken

Veel informatie over foto, maar jaartal blijft voorlopig onbekend

De foto van 't Horntje die Jan Boon overhield uit zijn NIOZ-tijd en die hij vorige week deelde (zie rechtsonder) heeft aardig wat terugkoppeling opgeleverd.

Tozien Beumkes mailt: "Wat een prachtige foto van mijn geboortegrond. Op de voorgrond het huisje van Cornelis Beumkes, die het later doorverkocht aan Hendrik (mijn overgrootvader), zijn neef die getrouwd was met Klaasje Zegel. Cornelis kocht een boerderijtje in Den Hoorn

Het witte huisje was eerst van Hendrik en Klaasje, mijn opa Kasse is daar geboren. Later woonde er de Belgische familie de Puysselaer, Opa Kasse kreeg of kocht het huisje onder de dijk, trouwde met Trijntje Bonne en mijn vader Henk werd daar geboren 1920. Het derde huis was van Sam van Leeuwen die het later verhuurde aan mijn ouders Henk en Nely Beumkes-v.d. Slikke na veel omzwervingen, nadat in de oorlog hun huis verwoest werd door bommen. Het vierde huis stond er al, was van Rijkswaterstaat en werd eerst gebruikt voor opslag en werd later bewoond door de fam. Weijdt. Ook zie ik volgens mij de lieren op de dijk die de visvletten omhoog hesen."


Ook Jan Boon zelf kreeg aardig wat reacties. Hij meldt: "Piet van Leeuwen vertelde dat in het voorste huisje een echtpaar Boon woonde (familie?) die een Alderlieste in huis hadden. Het huis daarachter was van de familie de Puysselaar, later Erik Swaanswijk. In het huis daarachter woonden de de familie Sam en Fina van Leeuwen (groot-)ouders van Piet en later Henk Beumkes en zijn vrouw. Het achterste huis. Rechts aan de dijk was eerst een opslagplaats van RWS en werd wel gebruikt door TESO als de boot hier tijdens ijsgang op het Marsdiep aanlegde. De vader van Anja, Bert Weijdt zat hier tijdens de oorlog wel verstopt om te spioneren wat zich op de Mok afspeelde. Deze opslagplaats werd later (rond 1960) omgebouwd tot het woonhuis van de familie Weijdt en het is nog maar kort geleden gesloopt. Anja dacht dat de foto wel van voor de oorlog was, dus daarover verschillen jullie meningen nog."

Afbeelding