Gastheren en gastvrouwen in touw in Texelse winkelstraten

Het college heeft €75.000,- uitgetrokken om tijdens het seizoen gastheren en gastvrouwen in te zetten in het centrum van Den Burg en De Koog.

Zij lopen daar rond als "ogen en oren in het veld" om mensen te wijzen op de richtlijn om 1,5 meter afstand te bewaren om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De gastheren en gastvrouwen geven ook algemene informatie aan bezoekers en het is volgens de gemeente de bedoeling dat zij mee in de gaten houden dat het niet te druk wordt in de centra.

Volgens de gemeente is het de bedoeling om de dorpswachten die normaliter in de zomer op het eiland actief te zijn op drukke momenten als gastheer/gastvrouw in te zetten. Daarnaast zijn er ook nog de boa's (gekleed in blauwe hesjes) die toezicht houden en vanaf 15 juni ook boetes gaan uitschrijven bij overtreding van het fietsverbod dat sinds 21 mei van kracht is in de winkelstraten van De Koog en Den Burg. Het fietsverbod is er om ruimte te scheppen op straat zodat mensen de 1,5 meter afstand tot elkaar in acht kunnen nemen. De €75.000,- wordt volgens het college in afwijking van bestaand beleid ten laste gebracht van de algemene reserve. De inzet van de gastheren en de gastvrouwen is onderdeel van het Masterplan voor de 1,5 meter samenleving dat diverse organisaties op Texel hebben opgesteld. De afgelopen weken waren in de weekenden al mensen van de gemeente actief in de centra van Den Burg en De Koog om een paar uur als gastheer/gastvrouw op te treden.


Een boete voor overtreding van het fietsverbod kost €50,- Er worden vanaf 15 juni eveneens boetes uitgedeeld bij overtreding van de nieuwe laad- en losregels die sinds 21 mei in de centra gelden. Het laden en lossen ter bevoorrading van winkels is toegestaan van maandag tot en met zaterdag van 7.00 uur tot 11.00 uur en van 18.00 uur tot 21.00 uur. Er zijn volgens de gemeente verschillende laad- en losplaatsen gerealiseerd waarvan winkeliers gebruik kunnen maken buiten deze tijden. Het laden en lossen in de winkelstraten is eveneens aan banden gelegd om de 1,5 meter afstand in acht te kunnen nemen.