Ambulances op Texel krijgen een Rapid Responder ter versterking

De ambulances op Texel krijgen vanaf 1 juli versterking van een zogeheten Rapid Responder voor hulpverlening.

Texel zou aanvankelijk deze zomer tijdelijk een derde ambulance krijgen, maar dat gaat volgens de veiligheidsregio Noord-Holland Noord, waar de ambulancevoorziening onder valt, niet door. De opleidingen die nodig waren om de derde ambulance te bemensen zijn niet doorgegaan als gevolg van de coronacrisis.

De Rapid Responder is een voertuig dat vrijwel dezelfde middelen heeft als een ambulance, er zit alleen geen brancard in. Het voertuig wordt bestuurd door een ambulanceverpleegkundige. Bij ambulances zijn er altijd een ambulancechauffeur en een ambulanceverpleegkundige aan boord. De Rapid Responder komt in de ochtend het eiland op en gaat er aan het eind van de dag ook weer vanaf. Volgens de veiligheidsregio kan de ambulanceverpleegkundige van de Rapid Responder met behulp van het voertuig zelfstandig "middencomplexe ambulancezorg" leveren. Volgens de veiligheidsregio wordt na de zomerperiode bekeken of de inzet van de Rapid Responder heeft voldaan of dat er opnieuw naar de invulling van ambulancezorg op Texel moet worden gekeken. De komst van het extra voertuig naast de twee reguliere ambulances is te danken aan onderzoek van het RIVM. Het aantal inzetten op Texel lag voorheen op circa duizend per jaar en steeg in 2019 naar 1400.

De ambulances worden ook ruimer over het eiland verspreid om de aanrijdtijd zo kort mogelijk te houden. Volgens de veiligheidsregio is het een optie dat er een wagen bij De Cocksdorp komt te staan al is dat nog niet definitief.