De 'Pakjes Kunst automaat' bij de trap naar het balkon van De Toegift
De 'Pakjes Kunst automaat' bij de trap naar het balkon van De Toegift Foto: Annelies van Pel

Pakjes kunst uit kunstautomaat

Bij De Toegift in Den Hoorn hangt sinds kort een automaat waar kleine pakjes kunst uit getrokken kunnen worden.

De zogeheten 'Pakjes Kunst automaat' is een initiatief van Annelies van Pel uit Den Hoorn. Het is bedoeld om belangstellenden op verrassende wijze kennis te laten maken met werk van kunstenaars. Wie vier euro in de automaat gooit, krijgt een pakje met daarin een klein kunstwerk en tekst en uitleg over de maker.

Annelies "Je weet van tevoren niet wat je krijgt. Zie het als een soort surprise-ei voor volwassenen. Maar alles is mooi, dus je wordt sowieso niet teleurgesteld." Het idee om voor de kunstautomaat ontstond drie jaar geleden bij kunstenaar Ro-Nalt Schrauwen die in Tilburg de eerste 'Pakjes Kunst automaat' ophing. Inmiddels hangen er zo'n 45 automaten met pakjes kunst door het hele land. Annelies kwam in Haarlem in aanraking met het concept en vond het leuk om zo'n automaat op Texel te beheren. Ze kwam vervolgens uit bij Berry Lussenburg en Jeroen Ras van De Toegift waar de automaat bij de trap naar het balkon is geïnstalleerd.


Volgens Annelies zitten er werken van zo'n twintig kunstenaars, afkomstig van het eiland, in de automaat. Het idee was aanvankelijk om de automaat' tijdens de Lange Juni te openen, maar die gaat niet door als gevolg van de coronacrisis. Het Hoornder theater is inmiddels wel weer open, waardoor de kunstautomaat nu ook in gebruik is genomen.