Afbeelding
Foto: Johan Habing

Ganzenbeheer

in Waalenburg

Op Texel zijn in opdracht van de provincie afgelopen week rond de 500 grauwe ganzen weggevangen in het gebied rond Waalenburg. Teveel ganzen zorgt voor schade aan gewassen en natuurgebieden.

Een woordvoerder van de Fauna Beheer Eenheid geeft aan dat dit ieder jaar gebeurt. “Dit jaar konden er vanwege de coronacrisis geen eieren worden geprikt. We zagen dus erg veel jongen. De grauwe ganzen zitten nu in hun ruitijd, het moment om ze weg te vangen. Er worden in de hele provincie ganzen weggevangen, Texel maakt daar onderdeel vanuit.”

De ganzen worden niet vernietigd, maar gebruikt voor consumptie. De karkassen die overblijven gaan naar de diervoederindustrie. “In het verleden gingen de veren nog naar de donsindustrie, maar die is een jaar of twee geleden volledig ingestort."

Onlangs stelde de redactie al vragen aan boswachter Erik van der Spek (Staatsbosbeheer) over het aantal ganzen dit jaar. Hij antwoordde toen: "Grauwe ganzen zijn het meest talrijk en leveren de meeste problemen op. De combinatie van veel voedsel op het eiland (landbouwgrond) en voldoende broedgebied (natuurterreinen) zorgt in beide gebieden voor problemen. Schade aan landbouwgewassen en vermesting/vertrapping. Ook de populatie nijlganzen neemt toe over het hele eiland, de brandganzen zijn vrij recent als broedvogel gevestigd aan de oostkant.”

Volgens het provinciale ganzenbeheerplan, onderdeel van het Faunabeheersplan is de populatie te groot.

Archieffoto: Johan Habing.