Met de nieuwe rondritten kunnen druktes vermeden worden.
Met de nieuwe rondritten kunnen druktes vermeden worden. Foto: Gerard Timmerman

Blijven zitten in bus en via filmpjes zien wat er om je heen gebeurt

Mensen die tijdens een rondrit over het eiland in de bus blijven zitten en via filmpjes op een scherm zien wat er gebeurt op plekken waar ze langs rijden.

Het is een plan dat TBO Texel in Den Burg sinds het uitbreken van de coronacrisis aan het uitwerken is. Het college heeft het plan ondersteund met €6500,- uit het fonds voor economische projecten om de economie op het eiland te stimuleren. Het plan van TBO wordt gezien als brancheoverstijgend omdat er meerdere sectoren bij betrokken zijn. Texels Belang is er wat minder enthousiast over vanwege een mogelijke toename van verkeersbewegingen en stelde vorige week spoedvragen.


Volgens directeur Bart de Vries van TBO bestond het idee voor rondritten met filmpjes op een scherm al langer, maar werd er vóór de coronacrisis nog weinig mee gedaan. Het idee is dat plekken waar anders veel mensen bij elkaar zijn, worden ontzien, maar wel in beeld blijven. "Je kan het bijvoorbeeld een schapenboerderij of een bierbrouwerij in de huidige tijden niet aandoen met dertig mensen tegelijk naar binnen te komen. Straks kun je met filmpjes die van tevoren zijn opgenomen laten zien wat er gebeurt op de plek waar je met de bus langsrijdt. De schapenboer vertelt wat over zijn bedrijf of een duinboer vertelt wat over een duingebied waar je langs rijdt." TBO verwacht in het najaar met de eerste rondritten te starten. Momenteel lopen de voorbereidingen en worden er filmpjes opgenomen. Een aantal bedrijven en organisaties heeft het verzoek gehad mee te werken. "Mensen die het interessant vinden, kunnen zich bij ons melden." De rondritten zijn straks op aanvraag en worden gereden met de touringcars van TBO. Daar kunnen straks naar verwachting maximaal dertig mensen in mee. De €6500,- wordt gebruikt om de filmpjes te financieren. Die worden gemaakt door VDK Media in Den Burg. Er wordt bekeken of webshops van deelnemende bedrijven aan de rondritten gekoppeld kunnen worden, zodat zij tegelijkertijd aan de eigen omzet kunnen werken.


Volgens Texels Belang past het initiatief niet binnen het lokaal beleid om rust, ruimte en natuur op het eiland de ruimte te geven. De partij heeft burgemeester en wethouders gevraagd de toekenning terug te draaien of uit te leggen waarom het past binnen de voorwaarden van het fonds. De Vries laat desgevraagd weten dat het altijd goed is als een politieke partij kritisch kijkt naar de beslissingen die een college neemt.