D'Ouwe Ulo waar Artex en Young 4 Ever zitten.
D'Ouwe Ulo waar Artex en Young 4 Ever zitten. Foto: Jeroen van Hattum

"Kosten verschillen niet zoveel"

Er zit ongeveer negen ton verschil tussen de stichtingskosten van een uitgebreide variant van het cultuurhuis met alles erop en eraan en een iets minder uitgebreide variant van het cultuurhuis.

Dat liet wethouder Jaap Vlaming (cultuur) weten in de raadsvergadering. De stichtingskosten van een cultuurhuis met alles erop en eraan zijn door het college geraamd op circa €8.200.000,-, de andere variant ligt negen ton lager. Volgens Vlaming komt uit de iets minder uitgebreide variant echter minder 'synergievoordeel' waardoor het financiële verschil tussen beide varianten uiteindelijk minder dan negen ton zal zijn. Een voorstel om het nog op de planken liggende Waddenverencompensatiebedrag van €840.000,- aan het cultuurhuis te besteden, werd afgeraden door wethouder Hennie Huisman. Het bedrag - dat Texel een paar jaar geleden kreeg van het rijk ter compensatie van de BTW voor de Waddenveren - kan niet in één keer van de stichtingskosten worden afgetrokken, maar zou over veertig jaar moeten worden afgeschreven. In de praktijk leidt het dan niet tot veel financiële verlichting.

Annie Hin (Texel 2010) deed het voorstel de bouw van het cultuurhuis te combineren met woningen om de kosten te drukken, maar daar werd verder niet op ingegaan. Remko van de Belt (PvdA) kaartte, met steun van TB, GroenLinks en D66 aan, dat het cultuurhuis moet worden gezien als een 'structuurinvestering' in de toekomst. Bedoeling is dat daarmee het culturele aanbod dusdanig is dat het eiland aantrekkelijk blijft voor jonge gezinnen om zich er te vestigen.