Wat ik zeggen wou: géén plein vol blik op ijsbaan in Den Burg

Altijd frisgroen en witbespikkeld met madeliefjes. De maaimachine van de gemeente krijgt ze niet klein. Bijna elke dag loop ik een rondje ijsbaan, soms alleen dát, maar vaak als het begin van een langere wandeling. Dat doe ik – vast prik – sinds het begin van de coronaperikelen.

Met de mooie voorjaarsdagen die we hebben, geniet ik van het opbloeien van de natuur langs het pad en in het struweel eromheen. Speenkruid, hondsdraf, dovenetels, boshyacinten, paardenbloemen, koekoeksbloemen en veel madeliefjes. Ook een paar dwaalgasten, overgewaaid uit de schooltuintjes van de Thijsseschool.

Op het grote grasveld zijn altijd mensen – niet teveel – aan het relaxen of spelen. Ik loop daar nooit in mijn eentje. Hondenbaasjes die hun hond laten rennen, oude dames (net als ik) uitrustend op een bankje in de zon en jonge vrouwen die op een kleed aan het zonnen zijn. Of twee jochies met waterpistolen, een stel rondhangende pubers en er wordt een balletje getrapt bij de doelpalen. Overal ruimte zat voor de 1,5 meternorm. Als ik verder wandel, via de Emmalaan en het Piet Wittepad langs de nieuwe sporthal, dan zie ik daar toch een groot parkeerterrein, tjonge jonge… Verder langs de schiethal richting Haffelderweg. Een feest met bloeiende bermen, tuunwallen en slootkanten. Ook een paar vredige schapenlandjes en zicht op het landschap van de Hoge Berg, prachtig!

Je snapt nou zeker wel waar ik voor pleit? Ga maar kijken naar het spandoek dat iemand ophing bij de ingang van de ijsbaan. En midden op het veld is een mini-tuintje afgeheind. Goed zo denk ik dan, een mooi begin. En nou slaat mijn fantasie op hol, maar in gedachte zie ik daar een zomerkinderfeest voor gezinnen met jonge kinderen. Er is een kleine draaimolen, een ijs- en limonadetentje en een kleine poffertjeskraam. Een bellenblazer, een clown, poppenkast en een knutseltafel. Géén grote tent; in het gras picknicken gezinnen op kleurige kleedjes, oma’s en opa’s zitten op klapstoeltjes onder parasols. En natuurlijk muziek (niet te hard). Zie je het voor je? Als er aan mij ligt, komt daar op de ijsbaan géén plein vol blik!


Gré Dros, Den Burg