De beeldentuin van de Eiland Galerij
De beeldentuin van de Eiland Galerij Foto: Eiland Galerij

Eiland Galerij open

De Eiland Galerij is vanaf 1 juni weer vijf dagen per week geopend van woensdag tot en met zondag van 10:30 tot 17:00 uur. De Eiland Galerij is sinds 1978 gevestigd in de voormalige buurtschool van Zuid Eierland.

In de school werden ooit strenge regels gehanteerd. Nu is er in vier sfeervolle monumentale ruimtes - met een oppervlakte van ruim 160 vierkante meter- voldoende plaats voor bezoekers om op gepaste afstand van elkaar te kijken naar schilderijen en tekeningen van Niek Welboren en keramische objecten van Kerstin Edelmann. Voor beiden is het kustlandschap een onuitputtelijke inspiratiebron. De tijdloze elementen die het eiland omringen; water, wolken, wind en stromingsvormen vertalen zij elk op een eigen wijze In verf of klei.


De geschiedenis van het monumentale gebouw wordt in ere gehouden met een museale collectie in het Historisch Lokaal. In dit originele klaslokaal staat de tijd even stil en kan men wegdromen bij wandplaten van Isings, Koekoek en Jetses. In de achtergelegen beeldentuin is volop wandel- en zitruimte om tussen rustgevend groen, te kijken naar de keramische objecten die worden getoond. In deze bijzondere periode met nieuwe richtlijnen, is het publiek weer welkom om te genieten van kunst en historie. Bezoekers worden vriendelijk verzocht om de ouderwetse regel in acht te nemen: kijken met de ogen, handen op de rug. Een bezoek aan het ”Kunsteiland in de polder" is ook met enkele beperkingen, een verrassende ervaring. Het oude gezegde "Kijken met de oogjes, handen op de rug", past volgens Niek Welboren en Kerstin Edelmann prima bij de nieuwe situatie.