Nader onderzoek naar cultuurcentrum

Het college moet van de gemeenteraad nader onderzoeken op welke manieren subsidies, opbrengsten van grondverkoop en BTW-aftrek kunnen bijdragen aan de financiering van het nieuwe cultuurcentrum in Den Burg.

Dat heeft de raad bepaald op basis van een amendement van PvdA, Texels Belang, GroenLinks en D66. De VVD stemde als enige tegen. Het betekent een nieuw hoofdstuk in de al jaren durende besluitvorming rond het cultuurhuis waarin Artex, de bibliotheek en Young 4 Ever moeten samenkomen.


De huidige stand van zaken: de gemeenteraad is - met uitzondering van de VVD - voorstander van een uitgebreide variant van het cultuurhuis met een cultuurcluster, een dorpshuisfunctie, een theaterruimte en een expositieruimte. De gemeenteraad heeft die voorkeur begin 2019 aangegeven, maar een paar maanden geleden kwam het college met het verzoek aan de raad om de uitgebreide variant vanwege de stichtingskosten (geraamd op €8,2 miljoen) te heroverwegen en voor een beperktere variant te kiezen.


De raad is bereid ook voor een iets minder uitgebreide variant te gaan (een cultuurhuis zonder extra cursus-, muziek- en vergaderruimtes, een keuken met ruimte voor workshops en logeerstudio’s voor docenten), maar vindt tegelijkertijd dat het college meer zijn best moet doen om te bekijken op welke manieren het cultuurhuis gefinancierd kan worden.


Bedoeling is dat het college de komende maanden verkent welke opbrengsten de grond van de bieb en d'Ouwe Ulo (huidige locatie Artex en Young 4 Ever) kunnen opleveren, welke subsidies er landelijk dan wel Europees mogelijk in het verschiet liggen en hoe de BTW van de investeringskosten gecompenseerd kan worden. Wethouder Jaap Vlaming (cultuur) was gereserveerd; hij wilde eerst meer duidelijkheid wat de partijen willen, wat vervolgens weer wrevel bij de fracties opriep. Volgens Astrid van de Wetering (D66) heeft de raad al twee keer duidelijk aangegeven bij het college welke variant de voorkeur heeft.


De VVD maakte zich tijdens de raadsvergadering ernstig zorgen over de vraag waar uiteindelijk de rekening komt te liggen. Jur Schuiringa gaf onomwonden aan dat de VVD ervoor zal zorgen dat Artex altijd op Texel blijft, maar hij vond het onverantwoord om miljoenen te gaan investeren, terwijl het nog niet goed duidelijk is hoe de gevolgen van de coronacrisis op termijn uitpakken. Schuiringa vond het ook erg jammer dat de cijfers waar de raad nu om vraagt niet allang op tafel liggen. Volgens hem had het college het uitzoeken van de subsidiemogelijkheden moeten uitbesteden aan een professionele organisatie.


Meer over het beoogde cultuurhuis in Den Burg op pagina 8.