Anders bekeken... - Max

Max…


Als ik met de kinderwagen loop, moet ik even stilstaan, een doordringend geluid, waar komt het vandaan? Al weken worden we omringd met heftige straat werkzaamheden, het is een gedril en gebrom, maar dit geluid is van een hele andere orde. Kikkers kwaken in de sloot, zelfs Suzan, klein als ze is, kijkt zoekend.


In Alies tocht zitten er duizenden. Annelies heeft een foto met 66 zichtbaar op een meter! Ik ben gek op kikkers. Vroeger schepten we ze al als kikkerdril uit de sloot. In een grote glazen kom, een prachtig schouwspel. Je zal maar veranderen van gedaante! Stel je eens voor dat je leven kunt in twee werelden, het aardrijk en het waterrijk. Dan is je Rijk-dom maximaal.


Er zijn wel eens mensen geweest die met vleugels van een berg afsprongen en dachten dat ze konden vliegen als een vogel, het werd niks. De poging om onder water te blijven heb ik na een minuut ook gestaakt en zwemvliezen tussen je vingers is in het water handig, maar typen wordt dan lastig. Toch blijft het een mooi fenomeen, hoeveel mensen halen geen duikbrevet en nemen deel in die mooie onderwaterwereld van vissen en wat al niet meer.


Ik maak kikkergeluiden als we verder wandelen en Suzan kijkt me lachend aan. Oma met haar geluiden. Bij de dijk loop ik te blaten als een schaap en Souwtje noem ik woef. Ze vindt het prachtig en oma is in love, verkikkerd op de kleine meid.


Kikkers schijnen geluk te brengen, zijn voorbodes van regen, nou de tuin en de landerijen lusten wel een slokje. Ik lees graag voor uit Kikker en pad, een prachtig boek van Max Velthuijs. Er zit altijd een soort grap in, een ondertoon met ernst, luchtig gebracht.

Ook in de historische sprookjes wordt de kikker als metafoor vaak gebruikt. Ga goed om met je naasten en de dieren, dan loopt het goed af. Ja, verandert de kikker van koud bloed naar blauw bloed, een kroon op het hoofd!

Op ons eiland komen er ook nog sprookjes uit, daar was Max, ons aller Maxima, op ons kleine kikkereiland! Ja, ik wreef mijn ogen goed uit, Ann van het gemeentehuis en Jeroen van de krant, stelletje bofkonten, ze sprongen er als vrolijke kikkers omheen!


Kent u het liedje nog: "Love is All on the Butterfly ball” Het werd een grote hit met een clip vol dansende kikkers. "Everybody ’s got to live together , all the people got to understand……" En Maxima liep op ons zand!! Een kroon op ons eiland!!


Jozien