Voorzitter Waddeneilanden: help Wadden de winter door te komen

"Help de Wadden de winter door." Dat verzoek deed voorzitter Ineke van Gent van het samenwerkingsverband De Waddeneilanden donderdag aan koningin Máxima tijdens haar bezoek aan Texel.

Van Gent, burgemeester van Schiermonnikoog, was aanwezig bij het bezoek om de economische situatie op de eilanden als gevolg van de coronacrisis onder de aandacht te brengen. Ze benadrukte dat de Waddeneilanden zeer goed in staat zijn om de eigen boontjes te doppen en dat ook zeker doen, maar dat er steun van buitenaf nodig is om op termijn alles overeind en draaiende te houden.


Voor 2021 zijn de verwachtingen op toeristisch gebied niet verkeerd, maar veel ondernemers moeten dat punt financieel wel eerst zien te bereiken. Van Gent vroeg koningin Máxima om een rol als 'ambassadeur van de Wadden' in te nemen en om de belangen van de eilanden mee in de gaten te houden.

Tijdens de gesprekken die de koningin in Gastropaviljoen XV en De Lindeboom voerde, kwam aan de orde dat de coronacrisis ook zijn positieve kanten heeft om veranderingen versneld door te voeren. "Je gaat scherper zien dat zaken ook anders kunnen", liet Chris Dobber van Dobber Outdoor in De Koog weten. "Maar het moet allemaal niet te lang gaan duren wat er nu gaande is." Voordeel is volgens hem ook dat concurrenten op het moment 'zachter' met elkaar omgaan als gevolg van de crisis.


Rob Vos van hotel De Pelikaan zette bij de koningin uiteen dat De Pelikaan nooit dicht is geweest (hotels konden openblijven), maar dat het met Hemelvaart wel spannend en emotioneel was toen het hotel weer vol zat met een paar honderd gasten. Om de 1,5 meter afstand te bewaren, wordt het avondeten momenteel gedurende de avond in vier shifts opgediend. "Dat werkt, alleen gaan we dat ook niet heel lang volhouden."