Koningin bespreekt impact crisis op Texel

Geen klaagzangen, maar nuchtere verhalen over een crisis die iedereen raakt en een beroep doet op de eigen verantwoordelijkheid om er naar omstandigheden het beste van te maken.

Dat was het beeld dat koningin Máxima meekreeg tijdens het bezoek dat zij gisteren aan Texel bracht. De koningin was op het eiland om met diverse Texelaars te praten over de impact van de coronacrisis. De boodschap die ze kreeg tijdens de gesprekken op de boot, bij Gastropaviljoen XV en in De Lindeboom: mede dankzij de steunpakketten van de overheid lukt het om het hoofd boven water te houden, al moet er gewaakt worden voor de toekomst en heeft de ene sector het lastiger dan de ander.

Michel Gregoire van TOP kaartte aan dat er inmiddels wordt gewerkt aan een economisch herstelplan met het oog op 2021. Het ondernemersplatform verwacht volgend jaar nog een stevig effect van de crisis, omdat veel ondernemers dit jaar weinig buffers kunnen opbouwen voor 2021. Belangrijke vraag wordt volgens hem tegen hoeveel kosten ondernemers geld kunnen lenen om te werken aan herstel. "Een ondernemer moet leningen terug kunnen betalen."

Hans Bergamin van De Zilvermeeuw liet namens de groepsaccommodaties op het eiland weten dat zij in een lastige hoek zitten, omdat de schoolgroepen zijn weggevallen. "Veel groepen hebben voor 2021 gelukkig weer geboekt, dat ziet er goed uit, maar het is nog wel even de vraag hoe we de winter doorkomen en uit de kosten kunnen komen." Groepsaccommodaties lopen ook tegen een gebrek aan duidelijkheid in regelgeving over het virus aan. Supermarkten voelen het weggevallen van het toerisme eveneens; de Plus in De Cocksdorp zag volgens Erwin Goënga de omzet naar 20 procent dalen.

De koningin kreeg tijdens het bezoek mee dat er na het uitbreken van de coronacrisis half maart op Texel meteen een beroep werd gedaan op de korte lijnen. VVV Texel, TOP en de gemeente sloegen de handen ineen om voor de toeristische sector de gevolgen in beeld te hebben. Huisartsen, Omring, gemeente en de apotheek vormden een team om gezondheidszaken in het oog te houden.

Huisarts Josine Blanksma liet namens de huisartsen weten dat er op wordt gelet hoe de verwachte 'tweede golf' zich ontwikkelt nu toeristen het eiland weer weten te vinden. Punt van belang daarbij is het in acht blijven nemen van de 1,5 meter afstand, iets dat ook vanuit de ondernemers werd onderschreven. Ineke van Gent, burgemeester van Schiermonnikoog die namens de Waddeneilanden bij het bezoek was, onderschreef het punt van de huisartsen eveneens: als mensen eenmaal op de boot zitten, slaat het vakantiegevoel toe en wil de 1,5 meter afstand nog wel eens vergeten worden. Meer over het koninklijk bezoek aan Texel op pagina 3.