Afbeelding
Foto:

Restwater mag voor

landbouw en natuur


Landbouworganisatie LTO, Natuurmonumenten (NM) en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) hebben overeenstemming bereikt over een gelijkwaardige verdeling van schaars restwater.

Dat is de uitkomst van overleg donderdagmorgen tussen vertegenwoordigers van deze organisaties. Aanleiding was een aanvraag van Natuurmonumenten om water uit het aanvoerkanaal naar gemaal Krassekeet in het verderop gelegen natuurgebiedje Wagejot te pompen. De eilandjes waarop sterns momenteel broeden, zijn door de droogte deels drooggevallen. Normaal gesproken zijn de eilandjes afgeschermd door water, waardoor predatoren zoals ratten en katten geen eieren of jonge sterns uit de nesten kunnen halen. Doordat die natuurlijke bescherming nu ontbreekt, dreigt dat nu wel te gebeuren.

Het gevraagde restwater is brak en zou naar buiten in zee worden gepompt.

Maar toen ook een landbouwer HHNK om restwater vroeg om een akker met droogliggend zaad te bevloeien, besloot HHNK beide verzoeken even aan te houden. Op Texel is het namelijk niet toegestaan om oppervlaktewater te onttrekken.

De kwestie leidde woensdagavond tot vragen in de commissie Water en Wegen van het Hoogheemraadschap. Dagelijks bestuurder Siem Jan Schenk (Integraal Waterbeheer) gaf betrokkenen het dringende advies met elkaar om tafel te gaan, om er uit te komen.

Dat resulteerde in de volgende afspraken: NM mag een deel van het restwater gebruiken om het Wagejot te vernatten. Gistermiddag is de firma Van der Star in opdracht van NM gestart met pompen. Een aantal boeren mag het water gebruiken om hun fijnzadige gewassen te bevochtigen, zodat die kunnen ontkiemen en opkomen. LTO-voorzitter en algemeen waterschapsbestuurder Arnold Langeveld, betrokken bij het overleg vanmorgen, benadrukt dat het niet om enorme hoeveelheden gaat en dat het bij hoge uitzondering wordt toegestaan door het HHNK. Voor over bekend is hier niet eerder toestemming voor gegeven. Zodra er geen restwater meer beschikbaar is, mag er niet meer worden gepompt.
Boeren en natuurbeschermers moeten zich voor gebruik bij de gebiedsbeheerders van HHNK aanmelden, zodat overzicht wordt behouden.