GGD start volgende week met 700 testen per dag op corona

GGD Hollands Noorden, waar ook Texel onder valt, is er klaar voor om vanaf juni per dag 700 mensen te testen op de aanwezigheid van het coronavirus.

De testen worden uitgevoerd in Alkmaar waar vanaf 2 juni de huidige testcapaciteit wordt uitgebreid. Op 3 juni wordt in Hoorn een tweede testlocatie geopend en de GGD bekijkt nog of in de Kop van Noord-Holland eveneens testen uitgevoerd kunnen gaan worden. Als het nodig is, kan het aantal testen naar 900 per dag worden opgeschaald.


Volgens de GGD is het alleen zinvol om een test aan te vragen bij hoesten, neusverkoudheid, koorts dan wel keelpijn. Testen zonder klachten is volgens de gezondheidsdienst niet zinvol. "Het is een momentopname. Een coronatest bij de GGD test niet of je corona gehad hebt; het is geen test op antistoffen." Volgens de website van de Rijksoverheid worden mensen die getest zijn binnen 48 uur gebeld over de uitslag. Als er sprake is van een besmetting start de GGD een bron- en contactonderzoek om te achterhalen met wie een besmette persoon contact heeft gehad. De besmette persoon en huisgenoten moeten twee weken thuis in quarantaine en dat wordt volgens de GGD ook gevraagd aan nauwe contacten die uit het bron- en contactonderzoek naar voren komen. Zij moeten dan ook rapporteren over eventuele gezondheidsklachten.


GGD Hollands Noordden verwacht dat 2 à 3 procent van de geteste mensen positief zullen zijn. Op basis daarvan heeft de GGD voorbereidingen getroffen om rond de dertig bron- en contactonderzoeken per dag te kunnen oppakken. Een coronatest aanvragen kan via een landelijk telefoonnummer dat 1 juni om 8:00 uur bekend wordt gemaakt. Dat is vervolgens dagelijks van 8:00 tot 20:00 uur bereikbaar. GGD Hollands Noorden beslaat de 17 gemeenten in de Kop van Noord-Holland, West-Friesland en de regio Alkmaar.