Links de Roodberg, rechts de nieuwe trekker.
Links de Roodberg, rechts de nieuwe trekker. Foto: KNRM Texel

Nieuwe rupstrekker voor KNRM

De KNRM in De Cocksdorp heeft sinds dinsdag een nieuw rupsvoertuig om de Beursplein 5 over het strand te vervoeren en te water te laten.

Het gaat om tractor (Caterpillar Challenger 75 E) die van origine in de landbouw werd gebruikt. De KNRM kocht het voertuig tweedehands aan en liet de trekker ombouwen tot 'zeetractor', zodat het voertuig vanaf het strand de zee in kan rijden. De tractor is daarvoor waterdicht gemaakt. Dat gebeurde volgens de KNRM met een waterdichte 'doos' van staal die om het voertuig heen gebouwd is, zodat hij tot 1,8 meter diep waterdicht is.

Het ombouwen gebeurde bij Habbeké Shipyard waar begin jaren negentig ook de Beursplein 5 werd gebouwd. De scheepswerf, vroeger in Volendam gevestigd en sinds een paar jaar in Hoorn, doneerde de KNRM ook meteen een check van €6000,-.

Het nieuwe rupsvoertuig komt in de plaats van de zogeheten Roodberg die 27 jaar als trekker dienst heeft gedaan bij de KNRM in De Cocksdorp. Volgens de reddingmaatschappij heeft die rupstrekker de redders nooit in de steek gelaten. De Roodberg blijft volgens de KNRM voorlopig als back-up op het station, zodat de nieuwe trekker eerst uitgebreid kan worden getest.

Het nieuwe voertuig weegt liefst 17 ton, is 6,5 meter lang, 3,2 meter breed, 3,8 meter hoog en heeft een vermogen van 340 pk. Het voertuig beschikt over rubberen rupsbanden, zodat hij volgens de KNRM goed over het strand kan rijden en tijdens vervoer van de reddingboot geen schade aan de weg veroorzaakt. "Hij moet zijn mannetje staan in een kolkende branding."