Een voorbeeld uit de E-learning.
Een voorbeeld uit de E-learning. Foto: Paracentrum Texel

Primeur voor Paracentrum Texel met online ground-school

Het Paracentrum Texel heeft een wereldwijde primeur. Ze hebben een digitale vorm van de "ground-school" ontwikkeld waarbij tachtig procent van de grondtraining online gegeven kan worden. De training - die gratis wordt aangeboden - wordt overladen met positieve feedback.

"Toen de eerste persconferentie kwam, half maart, was het hier echt wel even: 'wat gaan we nu doen?'. Alles lag stil. Ook de trainingen. We zagen toen LOI-achtige opleidingen voorbij komen en zijn gaan kijken wat wij hiermee konden doen. Want 99 procent is in ons vak niet genoeg. Alles moet goed gaan op het moment dat je uiteindelijk die eerste sprong maakt natuurlijk", vertelt Rob Hopster, hoofd marketing van het Paracentrum.

Het Paracentrum Texel werd ooit opgericht als opleidingscentrum. "Daarvoor werd Bob Rienks (vader van huidig eigenaar Jan Boyen en één van de grondleggers van het parachutespringen in Nederland) naar Texel gehaald en we leiden nog steeds springers op. De ground-school is een onmisbaar onderdeel van de opleiding natuurlijk. Hoe ga je om met een ongemak of zelfs een noodsituatie? Hoe maak je een veilige tegenwindse landing? Wij hebben heel veel archiefmateriaal dat we konden gebruiken voor de training. Met verschillende visualisaties kun je precies laten zien wat je bedoelt", vervolgt Rob.

Ze werkten gezamenlijk aan een trainingsprogramma. "Omdat dit nooit eerder zo is gedaan in het parachutespringen wisten we niet goed wat voor reacties we konden verwachten. Eerst kwamen er geen reacties en toen die wel kwamen waren die alleen maar positief, ook vanuit (internationale) brancheverenigingen en trainingsorganisaties."

De cursus - te vinden op www.onlinegroundschool.nl - is baanbrekend en kan ook na de coronacrisis een plaats in gaan nemen in de parachutesprongwereld. "Het is geen vervanging van de gehele cursus. Die laatste twintig procent, daarvoor moet je de springer echt echt in de ogen kijken. Het is niet zo dat iemand na deze cursus even een parachute kan kopen - dit kan sowieso niet - en even lucht in kan om een sprong te maken. Maar het is wel een belangrijk deel van de basiscursus die nu al vanaf thuis kan worden gestart."

Hoewel men hartstikke trots is op de online-cursus en men deze in de toekomst zeker wil blijven gebruiken, hoopt men bij het Paracentrum snel ook weer volledig met studenten op locatie te kunnen werken.