Afbeelding
Foto:

mr. Natalie schrijft...


Faillissement of toch herstructureren?

Een bericht van de advocaat van de Wadden met vandaag een pittig onderwerp: de coronacrisis en ontslag. Naast de impact die het coronavirus kan hebben op de gezondheid, heeft het een wellicht nóg grotere impact op de economie. Vanuit de overheid is daarom de NOW-regeling-1 geïntroduceerd: de noodmaatregel voor Overbrugging voor Werkgelegenheid. En vorige week is de NOW-regeling-2 aangekondigd. Een enorm belangrijke stap omdat bij de huidige regeling veel ondernemingen zijn geconfronteerd met een keuze tussen liquiditeit op de korte termijn en de gezondheid van de onderneming op de lange termijn. Er zijn ook bedrijven geweest die simpelweg geen andere keuze hadden dan werknemers te ontslaan. En geen gebruik hebben gemaakt van de NOW-regeling in verband met de boete die werd opgelegd bij het ontslag van medewerkers. De nieuwe NOW-regeling-2 is wél te combineren met ontslag. Lees je mee?

Ondernemers die door de coronacrisis worden getroffen kunnen ook na 1 juni op steun van de overheid rekenen. Een ondernemer die (wederom) minstens 20 procent omzetdaling verwacht, kan vanaf 6 juli 2020 een subsidie in de loonkosten aanvragen bij het UWV voor de periode juni tot en met augustus. De systematiek van de subsidie is gelijk als bij de NOW-regeling-1. Wel zijn de voorwaarden nu anders.

Een belangrijke verandering is de referentiemaand. De referentiemaand voor het berekenen van de loonkostensubsidie wordt maart 2020. Dit zal met name voor seizoensgebonden bedrijven van belang zijn. Een andere nieuwe voorwaarde is dat er geen winstuitkering aan de aandeelhouders mag worden uitgekeerd, bestuurders geen bonussen mogen ontvangen en/of eigen aandelen mogen inkopen.

De opslag voor (onder meer) de werkgeverslasten in de berekening van de hoogte van de loonkostensubsidie wordt verhoogd van 30 procent naar 40 procent (factor 1.4 in plaats van 1.3). Daarnaast kunnen MKB-ondernemers in onder meer de horeca, recreatie, evenementen en theaters bovenop de NOW-regeling-2 een belastingvrije tegemoetkoming in vaste materiële kosten krijgen. De hoogte daarvan is afhankelijk van de omvang van het bedrijf, de hoogte van de vaste kosten en de mate van omzetderving (minimaal 30 procent) en zal maximaal €20.000,- voor de komende drie maanden bedragen. Deze regeling heet de 'Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL)'.

Zoals al vermeld, vervalt vanaf 1 juni de 50 procent bij ontslag van werknemers vanwege bedrijfseconomische redenen via een UWV-procedure. Wel dient een ondernemer bij een voorgenomen ontslag van meer dan twintig werknemers vanwege bedrijfseconomische redenen een melding collectief ontslag te doen bij het UWV en de vakbonden te raadplegen. Let op: de correctie op de subsidie bij ontslag blijft wél bestaan. Als werknemers afvloeien in de periode waarover de werkgever de subsidie ontvangt, dan is de loonsom over die periode immers niet meer gelijk gebleven ten opzichte van de refertemaand maart 2020.

Een laatste voorwaarde voor de ondernemer die aanspraak wil maken op de NOW-regeling-2 is de verplichting om bij aanvraag een verklaring af te geven waarin staat dat werknemers gestimuleerd zullen worden om zich te laten bij- en omscholen.

Kortom: ingrijpende nieuwe mogelijkheden voor alle betrokkenen. En ook kan wellicht door het gedwongen ontslag van een deel van de werknemers, een faillissement en dus werkeloosheid van alle werknemers worden voorkomen. Om geen waardevolle tijd verloren te laten gaan, zullen ondernemingen die een reorganisatie overwegen nú al juridische voorbereidingen moeten treffen door bijvoorbeeld het laten maken van vaststellingsovereenkomsten.

Aloha,

mr. Natalie Sylvette Bakker