Bezoek aan Gollards en Hollewal hervat


Bewoners van de Gollards en de Hollewal in Den Burg mogen vanaf deze week na twee maanden weer voorzichtig bezoek ontvangen.

Dat heeft Omring Texel laten weten in haar nieuwsbrief. Voor beide zorglocaties geldt dat er per bewoner één vaste bezoeker per week wordt toegestaan. Voordat bezoek wordt toegelaten, wordt volgens Omring eerst gecheckt of de gezondheid in orde is om te voorkomen dat er bewoners besmet kunnen raken met het coronavirus. In dat geval zouden de bezoeken ook meteen gestaakt moeten worden. Tot nu toe zijn beide zorglocaties gevrijwaard gebleven van het virus.

Bij de Gollards komen van maandag tot en met vrijdag per dag vier bezoekrondes van een uur. Per bezoekronde worden in totaal zes bezoekers toegelaten. In het weekend is er nog geen bezoek mogelijk. Bezoekers wordt gevraagd een mondkapje en handschoenen te dragen (levert Omring aan) en om tijdens het bezoek bij de bewoner in het appartement te blijven. De 1,5 meter afstand moet daarbij in acht worden genomen. Met bezoek een rondje maken door de tuin is niet mogelijk. De Gollards benadert zelf de vaste bezoekers om af te spreken wanneer zij in het verzorgingshuis langs kunnen komen. Bij de Hollewal zijn vaste blokken ingevoerd waarbij telkens één bezoeker per afdeling wordt toegelaten. Ook hier geldt dat bezoek mondkapjes en handschoenen moet dragen en dat de 1,5 meter afstand in acht moet worden genomen.

Omring doet een beroep op bezoekers om tijdens een bezoek aanrakingen achterwege te laten ook al is dat het eerste dat veel bezoekers bij een geliefde zullen willen doen. "Het is menselijk om elkaar na lange tijd weer te willen aanraken om te laten merken wat woorden niet kunnen zeggen, maar het verzoek is dat niet te doen ook al kan dat zo belangrijk zijn." Medewerkers van de Hollewal zijn nabij om mee oplossingen te bedenken als het elkaar niet mogen aanraken tot onbegrip zou leiden.

De BabbelBoet (Gollards) en het KletsHuus (Hollewal) blijven in gebruik zodat bewoners en familieleden elkaar daar - op afstand - eveneens kunnen zien en spreken. Volgens Jo Buijsman, die de BabbelBoet coördineert, zijn de meeste bewoners en bezoekers blij met de voorziening en willen ze graag op herhaling om familie te zien en te spreken.