Pulsvisserij heeft minder impact op milieu dan boomkorvisserij

De visserij verkondigde het al langere tijd en zij krijgen nu ook gelijk in een internationaal wetenschappelijk onderzoek: pulsvisserij heeft minder impact op het milieu en het ecoysteem van de zee dan boomkorvisserij.

Dat heeft de Internationale Raad voor de Verkenning van de Zee (ICES) laten weten op basis van internationaal onderzoek dat onder aanvoering van onderzoeker Adriaan Rijnsdorp van Wageningen Marine Research is uitgevoerd. De uitkomst is zuur voor de visserij, omdat Europa de pulsvisserij in april 2019 definitief verboden heeft. Vanuit de visserij was gevraagd te wachten op het onderzoek. Dat was ten tijde van de Europese besluitvorming nog niet klaar, maar begin 2019 wezen de voorlopige bevindingen al wel uit dat de resultaten positief zouden zijn.

Europarlementariƫr Peter van Dalen (de visserijdeskundige in het Europees Parlement) heeft aan de hand van het onderzoek op zijn website aangegeven dat het pulsverbod van tafel moet. Samen met collega's Annie Schreijer-Pierik (CDA), Bert-Jan Ruissen (SGP) en Jan Huitema (VVD) in het Europees Parlement gaat Van Dalen schriftelijke vragen stellen aan Eurocommissaris Virginijus Sinkevicius (Visserij). In de praktijk zijn inmiddels diverse kotters, ook op Texel, noodgedwongen gestopt met de pulsvisserij.

Vanuit de visserij is altijd aangegeven dat ze het in Brussel op het gebied van de pulsvisserij hebben afgelegd tegen een krachtige lobby van de non-gouvernementele organisatie Bloom. Die gingen voorafgaand aan de besluitvorming met plaatjes van kromgetrokken vissen langs bij Europarlementariƫrs en dat sloeg aan.