Waddeneilanden zwaarst getroffen

De Waddeneilanden zijn van alle toeristische regio's in Nederland het zwaarst getroffen als gevolg van het stilvallen van het toerisme door de coronacrisis.

Dat blijkt uit een rapport van ZKA Leisure Consultants in Den Bosch, een adviesbureau in de vrijetijdseconomie. Het bureau achterhaalde de economische gevoeligheid van verschillende gebieden in Nederland op basis van werkgelegenheidscijfers van de Stichting LISA. Dat is een landelijk databestand met gegevens over alle vestigingen in Nederland waar betaald werk wordt verricht.


Het onderzoek leerde dat de Waddeneilanden, grotendeels afhankelijk van het toerisme, economisch het zwaarst van alle toeristische gebieden getroffen worden. Bij veel bedrijven en ondernemers is de omzet vrijwel stilgevallen sinds het uitbreken van de coronacrisis op 13 maart. Het toerisme viel daarna ook grotendeels stil. Volgens het onderzoek van ZKA vallen de gehele kuststrook langs de Noordzee, delen van Zeeland, Zuid-Limburg, Midden- en West-Brabant en watersportgebieden in Friesland en Zuid-Holland onder gebieden die economisch zwaar zijn getroffen.


Volgens Wouter de Waal uit Den Burg, werkzaam voor ZKA, maakt de coronacrisis zichtbaar hoe verweven de eilanden en het toerisme met elkaar zijn. Zichtbaar is ook dat de niet-toeristische bedrijvigheid op het eiland (bv landbouw, visserij, onderzoek en diensten) een stuk kleiner is. Op Texel is circa tachtig procent van de werkgelegenheid direct of indirect aan het toerisme verbonden.


De crisis heeft ook impact op de gemeente die de inkomsten van onder meer toeristenbelasting en parkeervignet ziet dalen en het aantal aanvragen voor uitkeringen ziet stijgen. Begin deze maand had de gemeente vooralsnog veertien nieuwe aanvragen in behandeling en ontvingen 115 Texelaars een bijstandsuitkering. Er is sinds het uitbreken van de crisis inmiddels meer dan vijfhonderd keer een beroep gedaan op de TOZO-regeling (voor zelfstandigen) voor tijdelijke kredieten en er is meer dan tweehonderd keer een beroep gedaan op de NOW-regeling om loonkosten te kunnen blijven betalen. Er zijn ook diverse bedrijven en ondernemers die buiten de regelingen vallen en de eigen bonen moet doppen.


Het onderzoek van ZKA beschrijft in het algemeen drie stappen voor de toeristische regio's om te herstellen. Dat is in eerste instantie noodhulp, gevolgd door een herstelplan om te ondernemen in de 1,5 meter economie en de derde stap is volgens De Waal werken aan de lange termijn met de blik gericht op 2030. Het onderzoek van ZKA kwam aan de orde tijdens gesprekken die diverse organisaties hadden met Kamerleden over Texel. Meer hierover op pagina 9.