Fietsverbod De Koog en Den Burg

In de winkelstraten van Den Burg en De Koog is vanaf donderdag (Hemelvaartsdag) een fietsverbod van kracht, zodat de 1,5 meter afstand ten opzichte van elkaar in acht kan worden genomen.

Het fietsverbod geldt dagelijks van 10:00 tot 17:00 uur. Fietsen kunnen geparkeerd worden in de diverse openbare fietsenstallingen die rondom de centra van De Koog en Den Burg te vinden. Een overzicht hiervan is te vinden op de website van de Texelse Courant. Het is vanaf donderdag verboden om fietsen te parkeren in de doorgangen tussen de Weverstraat en het Achterom in Den Burg, zodat er ruimte blijft voor de 1,5 meter. Hetzelfde geldt voor de doorgangen tussen de Nikadel en de Dorpsstraat in De Koog. Voor bedrijven in het centrum van Den Burg en De Koog geldt dat ze vóór 11:30 uur of tussen 18:00 en 21:00 uur bevoorraad moeten worden, zodat de rest van de tijd ook de 1,5 meter in acht kan worden genomen door voorbijgangers. Er zijn op diverse plaatsen inmiddels ook borden geplaatst waarin voetgangers wordt gevraagd om op straat zoveel mogelijk rechts aan te houden. Er komen eveneens markeringen en stickers op straat en posters in bushokjes om de 1,5 meter zoveel mogelijk onder de aandacht te houden.


Burgemeester en wethouders hebben aangegeven dat wat het fietsverbod en de venstertijden betreft de oude situatie wordt hersteld als het seizoen en/of de coronacrisis voorbij. Op Facebook gaven diverse mensen al aan dat het fietsverbod wat hen betrof wel zou mogen blijven.