Texel in gesprek met Kamerleden over gevolgen van coronacrisis

Vertegenwoordigers van LTO Texel, VVV Texel, TESO, TOP en de gemeente hebben een digitale bijeenkomst gehad met Tweede Kamerleden Aukje de Vries en Helma Lodders( VVD) om hen rechtstreeks op de hoogte te brengen van de gevolgen van de coronacrisis op Texel.

Daarbij ging het om de dagelijkse problemen waar Texel tegenaan loopt, maar ook om kansen voor de toekomst om de crisis het hoofd te bieden. Vanuit de VVV kwam onder meer het voorstel om te kijken of er meer spreiding in de schoolvakanties kan komen, zodat er ook meer spreiding van gasten in toeristische gebieden komt.

LTO vroeg de Kamerleden aandacht voor het agrotoerisme als mogelijkheid om neveninkomsten te genereren. TESO kaartte aan dat de rederijen naar de Waddeneilanden miljoenverliezen hebben geleden omdat er veel minder gasten en minder overtochten waren. TOP kwam met een rapport van ZKA uit Den Bosch waaruit naar voren komt dat de Waddeneilanden van alle toeristische regio's het zwaarst getroffen worden door de crisis.

Wethouder Hennie Huisman (economie) vroeg aandacht voor de regel dat er vanaf juni maximaal 30 mensen in een horecagelegenheid mogen zijn, ongeacht de grootte van de zaak. Volgens haar is het beter om het aantal toegestane bezoekers te koppelen aan de grootte van een zaak, omdat anders diverse ondernemers er alsnog bekaaid vanaf komen. De wethouder vroeg de Kamerleden ook of er een regeling kan komen voor kleine vliegvelden (als Texel Airport) die economisch getroffen zijn door de crisis.

Volgens Huisman is het geen garantie dat de Tweede Kamerleden meteen wat kunnen doen, maar hebben ze wel rechtstreeks gehoord waar Texel als gevolg van de crisis tegenaan loopt. Er komt ook nog een digitale bijeenkomst van de horeca op Texel met Tweede Kamerleden Thierry Aartsen en Helma Lodders. Het ministerie van Economische Zaken inmiddels in gesprek met de Waddeneilanden om te kijken wat er aan de situatie kan worden gedaan. In de Tweede Kamer is ook al aandacht gevraagd voor extra steun voor de eilanden als gevolg van de crisis.