Tijdelijke uitbreiding terrassen voor Texelse horecaondernemers

Horecaondernemers krijgen van 1 juni tot 1 november de mogelijkheid tijdelijk hun terras uit te breiden, zodat ze het verlies aan inkomsten als gevolg van de coronacrisis kunnen beperken.

Dat heeft de gemeente laten weten. Horecaondernemers kunnen tot en met 24 mei een verzoek bij de gemeente indienen. Daar worden drie verschillende mogelijkheden van uitbreiding verkend: uitbreiding van een bestaand terras, een nieuw terras of een ‘eilandterras’ op een plein. Voor de laatste optie zijn de Groeneplaats en de Wezentuin in Den Burg, het waterplein in De Cocksdorp en het dorpsplein in De Koog op het oog.

Op de site van de gemeente staan de voorwaarden. Dan gaat het onder meer om het vrijhouden van ruimte voor voetgangers (met inbegrip van de 1,5 meter) en het vrijhouden van tenminste 3,40 meter ruimte zodat de hulpdiensten erlangs kunnen. Parkeerplaatsen voor gehandicapten, brandkranen en (ondergrondse) afvalcontainers moeten altijd bereikbaar blijven en nooduitgangen moeten vrij blijven. Volgens de gemeente gelden in alle gevallen de landelijke richtlijnen voor het tegengaan van het virus, evenals de wettelijke regels voor veiligheid en bereikbaarheid. "Omdat we dit snel willen kunnen regelen, zal het soms nodig zijn om in de praktijk gekozen oplossingen bij te sturen." De gemeente zegt daarbij te rekenen op de medewerking van ondernemers.