En dan staat er zomaar een file

Het klonk zeer bijzonder: op maandagochtend in alle vroegte een file in Den Helder van De Kooypunt naar de boot van Texel.

Het was tegen half acht op het Radio 1 Journaal nadat de ANWB bij de verkeersinformatie melding had gedaan. Ook op de site van de ANWB was de file in Den Helder te zien. De eerste gedachte: het zullen toch geen toeristen zijn die allemaal al op weg zijn naar Texel? En inderdaad; het bleek anders te liggen dan het in eerste instantie leek.


Een woordvoerder van Defensie liet maandag eind van de middag weten dat er werkzaamheden zijn bij de toegang van het marineterrein. Daarnaast was het maandagochtend druk met een hoop personeel van de Koninklijke Marine dat naar de haven kwam, omdat de Zr. Ms. Evertsen, Johan de Witt, Rotterdam en Van Speijk alle vier uitvoeren die dag. De vier schepen doen samen met een Belgisch fregat mee aan een internationale oefening van drie weken op de Noordzee en bij Denemarken.


Half maart werden alle internationale oefeningen van de marine geannuleerd dan wel gewijzigd vanwege de coronacrisis, maar de eenheden moeten volgens Defensie echter ook wel blijven varen om inzetbaar te blijven. Het verklaarde meteen waarom het even zo druk was in Den Helder. Bij de boot was het verder gewoon rustig en was het vervoersaanbod niet anders dan gebruikelijk voor de tijd van het jaar.