Jan Beijert (Texelfonds), Chris Otten en Paulien Valk toosten op het nieuwe kunstwerk.
Jan Beijert (Texelfonds), Chris Otten en Paulien Valk toosten op het nieuwe kunstwerk. Foto: Jeroen van Hattum

'De Fuik' in Oudeschild onthuld

Het geduld van Paulien Valk werd soms op de proef gesteld, maar sinds maandag is haar kunstwerk 'De Fuik' te zien ten noorden van de Waddenhaven in Oudeschild.

'De Fuik' is het vierde kunstwerk dat door het Texelfonds aan de dorpen op Texel geschonken is. Het benodigde geduld zat hem vooral in de locatie. Bedoeling was dat het kunstwerk een plek op de dijk zou krijgen, maar dat ging niet vanzelf. Na overleg tussen de Waddenhaven en het hoogheemraadschap werd een plek gevonden op een stukje dijk dat tussen de Waddenhaven en het strandje aan de Waddenzee is aangelegd.

Paulien onthulde het kunstwerk maandagmiddag samen met Chris Otten uit Oudeschild. Hij zette de constructie van 5,5 meter lang en twee meter hoog in elkaar. 'De Fuik' bestaat uit ringen (van Cortenstaal) die gezamenlijk het uiterlijk van een fuik hebben. Paulien kwam op het idee tijdens vrijwilligerswerk bij Kaap Skil. "Het geeft ook weer hoe in je verschillende lagen soms tot iets door moet dringen."


Voorzitter Jan Beijert van het Texelfonds zei trots te zijn op het nieuwe kunstwerk. Het ontwerp van Paulien werd begin 2018 gekozen door Oudeschild toen er in dorpshuis 't Skiltje twintig ontwerpen ter inzage lagen. Het Texelfonds stelde op basis van een gift van TESO voor elk dorp een budget van vijftien mille ter beschikking om een kunstwerk te realiseren. In Oosterend, De Cocksdorp en Den Burg staat het er al, Den Hoorn, De Waal en De Koog volgen nog.