Axel Groszpietsch serveert in de strandkiosk op Paal 12 snacks aan gasten.
Axel Groszpietsch serveert in de strandkiosk op Paal 12 snacks aan gasten. Foto: Gerard Timmerman

Veerkracht in coronatijd Strandkiosk op Paal 12 "half buurtcafé"

Strandpaviljoen Paal 12 was nog maar twee dagen open toen de zaak zondagavond 15 maart, net als alle andere horeca, alweer dicht moest. Exploitant Steven van Vliet ging niet bij de pakken neer zitten: “Ik dacht: Pasen komt er aan, de weersverwachting is goed, we gaan de strandkiosk zo snel mogelijk in orde maken en dáár ons ding doen.”


Sindsdien is de kiosk, waar koffie, drankjes, snacks en andere gerechtjes zijn af te halen, langzaam uitgegroeid tot een pleisterplaats van vooral vaste bezoekers van Jan Ayeslag. “Eerst was het nog heel stil, nauwelijks toeristen. Af en toe vroeg ik me af: waar doen we het voor? Maar toch is het héél leuk geworden. Buiten het feit dat het wat omzet genereert, geven we een signaal af: we hebben er zin in! Mensen komen hier voor wat lekkers om te eten en te drinken en maken een praatje. Van een strandkiosk zijn we uitgegroeid naar een sociale plek, een half buurtcafé. “Oh, wat leuk!”, zeggen ze dan.

Wij hebben hier op paal 12 het voordeel dat we minder zijn gericht op het massatoerisme. Veel vaste gasten. Texelaars en mensen van de overkant die hier een vakantiehuisje hebben. Vrijwel iedereen die ik normaal gesproken zie, kom ik nu ook tegen.

Nu het er naar uitziet dat op 1 juni het terras weer open mag en we 30 mensen in ons restaurant mogen ontvangen, richt ik me vooral daarop en laat ik de kiosk aan medewerkers over. We hebben hier op het strand best veel ruimte, maar toch is het lastig. Er zijn allerlei regels, maar er is ook veel onduidelijkheid. Over hoe je precies moet inrichten, spatschermen, aan tafel bedienen, etc. Ik dacht: ik ga die tafels wel even verschuiven. Maar op het moment dat ik dat wilde doen, merkte ik dat ik blokkeerde. Ik dacht: wacht even, hier heb ik helemaal geen zin in. Het landelijke protocol gebruik ik nu als leidraad, maar dat moet nog wel worden goedgekeurd. Ik hoop dat we morgen (dinsdag) meer duidelijkheid krijgen.

Een verloren seizoen? Lastig te zeggen: De afgelopen 2,5 maand zijn we heel veel omzet misgelopen. Dat betekent dat we hard achteruit zijn gegaan. In de zomer kunnen we nog veel doen. In december kunnen we met een beetje geluk de balans opmaken. En wat gebeurt er volgend jaar?

Nu is het zaak de boel snel op de rit te krijgen. Uiteindelijk gaat het helemaal lukken. Ik zie veel kansen en mogelijkheden. Je gaat op een andere manier denken. Ik heb er zin in!”