Plexiglas om achter te werken.
Plexiglas om achter te werken.

OSG ingrijpend veranderd voor terugkeer van leerlingen

Looproutes door het gebouw, stickers op de vloer, onderweg vele flessen met desinfecterende gel en schermen van plexiglas op de tafels van de heringerichte klaslokalen.

De OSG in Den Burg is de afgelopen weken van binnen behoorlijk veranderd, zodat de leerlingen vanaf 2 juni na ruim twee-en-halve maand thuisonderwijs weer op school les kunnen volgen. Het worden aangepaste lessen vertelt waarnemend-rector Corrie Eriks, met maximaal tien kinderen per klas in een lokaal. De rest van een klas volgt thuis op afstand de les, zodat in de klas de 1,5 meter afstand in acht kan worden genomen. Dat betekent dat een docent zowel de leerlingen in de klas als de leerlingen thuis lesgeeft. Dat blijft via online-verbindingen gebeuren.

De lesuren zijn aangepast naar 45 minuten, in de ochtend is de onderbouw aanwezig en in de middag de bovenbouw. Er wordt ook gewisseld wie wanneer op school dan wel thuis les volgt. “Dat is een uitdaging geweest om een nieuw rooster te maken.” Meest opvallend zijn de schermen van plexiglas die op de tafels van de leerlingen staan. De schermen bieden docenten de mogelijkheid tijden de les veilig bij de leerlingen mee te kijken

Bij binnenkomst in de aula moeten meteen de handen gereinigd worden en dat moet verderop nog wel een paar keer. Er zijn vaste looproutes die worden aangegeven met tafels en linten. In de trappenhuizen is het óf naar boven óf naar beneden. “De leerlingen blijven verder tijdens de lessen in hun lokaal. De docenten wisselen van plek.” De kantine blijft dicht, leerlingen mogen tijdens de pauze voor de verandering in het klaslokaal eten.

Het nieuwe systeem geldt vooralsnog tot de zomervakantie, maar wordt naar alle waarschijnlijkheid na de vakantie voortgezet. “Bij de VO-raad is al aangeven dat we mogelijk tot de kerstvakantie zo moeten blijven werken.” Docenten en leerlingen die tot de kwetsbare groepen behoren, blijven thuis. Hetzelfde geldt voor leerlingen en docenten die verkouden zijn, lopen te hoesten of koorts hebben. De docenten beginnen maandag 25 mei al met lesgeven vanuit de klaslokalen, zodat ze kunnen proefdraaien voordat de leerlingen er weer zijn.

De kantine die dicht zal blijven.
Pijlen op de grond geven de looproutes aan.
Doorgang waarbij ook 1,5 meter afstand geldt.
Plexiglas in de klaslokalen.
Bescherming bij de balies van de concierges.
De aangepaste ingang van de school.