Geen nieuwe

besmettingen


De Texelse huisartsen hebben afgelopen week geen nieuwe besmettingen met het coronavirus op het eiland gezien.

Daarmee is het aantal vastgestelde besmettingen op Texel tot nu toe sinds maart op 14 gebleven. Op het moment liggen er ook geen Texelaars in het ziekenhuis als gevolg van een besmetting. Wel overleed afgelopen week een Texelaar die al een aantal weken op de IC lag als gevolg van het virus. De huisartsen laten weten dat de hoestpoli in De Zandkoog niet bedoeld is als test-poli om te zien of iemand mogelijk het virus heeft, maar echt bedoeld is voor mensen die dusdanig ziek zijn dat ze door een arts beoordeeld moeten worden.

Mensen die klachten hebben en in bepaalde beroepsgroepen zitten, kunnen voor testen op het virus bij de GGD terecht. Dan gaat het om mensen met contactberoepen, uit het onderwijs, kinderopvang en de zorg. "Hiervoor moet aanmelding plaatsvinden via de leidinggevende of een een bedrijfsarts." Voor dergelijke testen is in Alkmaar een 'teststraat' ingericht. Meer daarover op www.ggdhollandsnoorden.nl.

Antistof-testen die moeten uitwijzen ofiemand mogelijk met het virus besmet is geweest, worden volgens de huisartsen op het moment niet aangevraagd, tenzij daar een duidelijke indicatie voor is. "Dit onderzoek wordt nu bijna alleen nog in beperkte mate gedaan in het kader van onderzoek naar de verspreiding van het virus in Nederland." Dat is in handen van het RIVM.

Dat onderzoekt op het moment welke antistoffentest het meest betrouwbare resultaat geeft en of het hebben van antistoffen in het lichaam betekent dat iemand het virus niet meer kan krijgen. “Mogelijk hebben mensen met milde klachten minder antistoffen waardoor ze niet volledig beschermd zijn tegen het virus.