De reserve van de gemeente dikte in 2019 aan tot €6,5 miljoen. Dit jaar zal tegenvallen.
De reserve van de gemeente dikte in 2019 aan tot €6,5 miljoen. Dit jaar zal tegenvallen. Foto: Aangeleverd

Meevaller €2,3 miljoen 2019 hard nodig door tegenvallers in 2020

De gemeente heeft 2019 afgesloten met een riant positief resultaat van €2,3 miljoen. De meevaller zal hard nodig zijn om de zware tegenvallers van dit jaar door corona op te vangen.


De algemene reserve komt dankzij de meevaller van vorig jaar op peildatum 31 december 2019 uit op ruim €6,5 miljoen. Een riante uitgangspositie die zich totaal anders zal verhouden tot de financiële situatie in 2020 vanwege de uitbraak van het coronavirus. Wethouder Huisman: “We zijn blij dat we 2019 goed konden afsluiten, ondanks het vele werk en de grote projecten die uitgevoerd zijn. Die middelen zullen we voor 2020 en verder zeker nodig hebben als gevolg van de impact van het coronavirus.”

Veel projecten uitgevoerd


In 2019 zijn veel projecten uitgevoerd zoals de ontwikkeling van de Groeneplaats, de realisering van Planet De Koog, de activiteiten rondom het IJslands model, een nieuwe Sporthal TXL, een fikse hoeveelheid aan met name huurwoningen erbij en aanpak van diverse wegen die weer jaren meekunnen. Deze projecten konden door onze gezonde financiële positie en het daaraan ten grondslag liggende gevoerde financieel beleid worden uitgevoerd. De stand van de algemene reserve bedroeg op 31 december 2019 €4,9 miljoen. Inclusief het (netto) rekeningresultaat in 2019 van €1,6 (0,7 miljoen voorgesteld aan de raad om te bestemmen naar 2020) is de algemene reserve in 2019 aangedikt tot ruim €6,5 miljoen.

Financiële impact corona


De komst van het coronavirus verandert de financiële situatie drastisch. Toeristenbelasting, parkeerbelasting, markt- en havengelden zijn enkele van de inkomsten die de gemeente misloopt. Ook heeft de corona-situatie tal van onvoorziene uitgaven tot gevolg. Denk aan achterblijvende exploitatie van Sporthal TXL en zwembad De Molenkoog. Of bijvoorbeeld hogere bijstandsuitkeringen door mogelijke sluitingen danwel faillissementen.

Huisman: "Aangezien we nog niet zeker weten hoelang welke maatregelen van kracht blijven en welke invloed dat heeft op het toeristenseizoen, is een inschatting van de financiële gevolgen lastig te maken. We kunnen slechts een grove indicatie geven. Uitgaande van een crisisperiode van drie maanden, dan zou dit grofweg kunnen leiden tot 25% inkomstenderving, zeg zo’n € 3.000.000. Een situatie van een half jaar betekent het missen van 50% opbrengsten mist, dat kan uitkomen op een inkomstenderving van € 7.500.000. Daarvoor hebben we de huidige algemene reserve dus heel erg hard nodig." Onduidelijk is ook of en op welke wijze het Rijk de gemeente gaat compenseren voor een deel van de uitgaven. "Voor een scenario als dit hebben we als gemeente de algemene reserve. Later in het jaar zal blijken of de algemene reserve voldoende is om de financiële effecten van de Corona crisis op te vangen."

Nieuwe lening €10 miljoen


Inmiddels is het gemeentelijk banksaldo gezakt onder de vereiste norm. Om te voldoen aan de regelgeving van de provinciale toezichthouder is een 15-jarige lening afgesloten van € 10,0 miljoen (rente 0,365%). Het gaat hier om een omzetting van kortlopende gelden naar langlopende gelden.