Verzet Natuurmonumenten tegen zoeklocaties grote windturbines

De drie zoeklocaties op Texel voor vijf grote windturbines in de concept Regionale Energie Strategie (RES) Noord-Holland Noord stuiten op weerstand van Natuurmonumenten (NM).


“Deze locaties voor windmolens zullen het unieke Texelse landschap en het internationale belang van het eiland voor trekvogels teveel schaden. NM is vóór het opwekken van duurzame energie, maar op locaties die niet schadelijk zijn voor trekvogels of het unieke Texelse landschap. In de concept-RES is Texel onevenredig veel voorgedragen in vergelijking met de rest van de regio. In Noord-Holland Noord zijn nog onbenutte plekken om duurzame energie op te wekken die voor het landschap minder schadelijk zijn, zoals in het gebied tussen Heerhugowaard en Schagen.”

“De Noord-Hollandse natuur- en milieuorganisaties hebben eind februari hun visie gegeven over waar in Noord-Holland géén ruimte is voor windmolens en zonneweides vanwege natuur en waardevol landschap en waar plaatsing onder voorwaarden wél zou kunnen. Windmolens op de noordpunt van Texel horen daar zeker niet bij. Inmiddels is duidelijk dat dit niet mee is genomen in de concept-plannen voor de Kop en op Texel. De toekomst van het Texelse landschap staat hiermee op het spel. “Texel is uniek. Het eiland is een aaneenschakeling van op wereldschaal uitzonderlijke natuurgebieden. De Waddenzee heeft niet voor niets de status UNESO Werelderfgoed. Het kent uitzonderlijke cultuurlandschappen zoals de Hogeberg en zeker de Noordpunt is cruciaal voor de belangrijkste trekvogelroute van West Europa." Meer op pagina 7.

Daarnaast is een eiland rondom een overgang van land naar water. Juist dit is de plek waar vogels het meest gebruik van maken en waar windmolens het meest schade doet aan de natuur.” aldus boswachter Jerome van Abbevé namens Natuurmonumenten.