Acht aanvragen

economisch fonds


De gemeente heeft tot nu toe acht aanvragen ontvangen voor het fonds van 1,5 ton dat bedoeld is om de economie op het eiland te stimuleren.

Een van de acht aanvragen is tot nu toe gehonoreerd, vier zijn er afgewezen. De andere drie zijn volgens wethouder Hennie Huisman in behandeling bij het college. Twee daarvan maken kans om gehonoreerd te worden, maar daar moet nog een besluit over genomen.

De tot nu toe gehonoreerde aanvraag kwam van de gemeente en was een bedrag van tien mille voor het laten opstellen van het masterplan om de 1,5 meter samenleving op Texel vorm te geven. Daarvoor werd oud-Texelaar Arnold Boon in de arm genomen. Een aanvraag van vijf mille van Ondernemersvereniging De Cocksdorp/Eierland voor de ontwikkelingskosten van tijdelijke woonunits op het veld van SVC werd afgewezen. Volgens het college liep dat project al en is het niet gelieerd aan de coronacrisis. Een voorstel van de Jonge Bestuurders Texel om een eigen Texels tientje uit te brengen, werd niet gehonoreerd, evenals een verzoek van een ondernemer om maaltijden voor de voedselbank te maken. "Dat past niet in het fonds."

Volgens het college is het Fonds stimulering Economische Projecten bedoeld voor activiteiten die nu ten tijde van de coronacrisis een impuls zijn voor de huidige Texelse economie waardoor er weer geïnvesteerd wordt door consumenten in de lokale economie.