Anders bekeken...

Bee friendly…


Ik ben druk aan het spitten, het gaat hard in de tuun. De spinazie komt op en ik heb een soort klimrek gemaakt van kippengaas voor de sugar snaps. Dat belooft wat! Het is een zwoele avond en nog gezellig buiten. Kinderen spelen op straat en zijn ontspannen met dit mooie weer, ze hebben zin in een ijsje. Ik ook trouwens en haal een doosje uit de vriezer voor de joelende jeugd. “Au”, een flinke steek in mijn arm. Heb ik dat, ik leg gauw het ijsje - nog in papier - erop en de schade blijft beperkt.


Mijn ma had het er altijd over dat ik zoet bloed had. Nou wat het is weet ik niet, maar ze moeten me altijd hebben. De bastards… Eigenlijk mag ik niet mopperen, ze zijn de geweldigste beestjes op aarde en ze zorgen voor de bestuiving van onze gewassen. Maar omdat iedereen van die grote grijze tegels in zijn tuun legt, worden de bijen bedreigd.

U kunt nu uw leven beteren, de KRO-NCRV geeft gratis zaad. Christelijk zaad, en uw tuuntje besproeien, dan gaat het goed met de bijtjes en de bloemen groeien!


Nee, zonder gekheid, deze winter was er een Friese stagiaire - Jentje - bij ons in huus. Ze bestudeerde de visserij en voer mee aan boord. Deze week kreeg ik haar scriptie gemaild, zinnige praat en ook wel leuk om zo van een jonge groep slimme vrouwen te lezen. Maar nog leuker, ze had als hobby bijen houden. Jentje had een heerlijke pot honing mee en maakte bijvoorbeeld ook zalf voor kloven en lippen. Haar vader had haar geleerd wat en hoe en ze vertelde er heel aanstekelijk over en bracht ook de ernst van de situatie naar voren.


Clematis, lavendel, vrouwenmantel, ze zijn er gek op, de zoemers. Dus doe eens lief en strooi wat zaad in een bak of trek er een tegel uit en zet er een paar planten in. U doet uzelf er eigenlijk het grootste plezier mee. Ja, bijna alles aan groente en fruit hebben de bijen nodig.


En natuurlijk ziet het er ook veel gezelliger uit op uw balkon, in uw voor- en achtertuin met al dat bloeiende spul, dat opgeschoten goed voelt u zich als een koningin! Dus als manlief vraagt: ”Waar kan ik je nou nog eens een plezier mee doen?” Schroom niet en vraag om zaad, heel lief en vriendelijk natuurlijk, u krijgt vast en zeker een glimlach terug.


En ja natuurlijk bijen kunnen prikken, een doosje perenijsjes of raketten moet u zeker in uw vriezer stand-by hebben!


Jozien