Annemieke Zijm bij mevrouw Oosterhof-van Bennekom.
Annemieke Zijm bij mevrouw Oosterhof-van Bennekom. Foto: José de Jong

“Ha, daar komt de vrolijke zuster"


“De zorg op Texel? Dat doen we samen”, vertelt Annemieke Zijm, verpleegkundige in de wijk bij Omring. “We zijn echt een team. En in deze tijden is heel Texel extra behulpzaam.”

Al 17 jaar werkt de 41-jarige Annemieke in de thuiszorg bij Omring. “Het mooiste aan mijn werk? Het samenzijn met de cliënten. De gesprekken, het vertrouwen dat ze in je hebben. Ik vind het mooi dat ik voor hen kan zorgen.” Ook het teamwork bevalt Annemieke goed. “We werken nauw samen met huisartsen. We overleggen veel om de beste zorg te kunnen bieden aan onze cliënten. De ene keer vragen wij advies aan de huisarts. En soms vraagt de huisarts aan ons: ‘Wat vinden jullie? Jullie kennen de cliënt ook in de thuissituatie.’ We doen het echt samen, ook met de cliënt en de familie. Ook de lijnen met de apotheek en bijvoorbeeld de wondverpleegkundige en diëtiste zijn heel kort.”

Even een praatje

Door corona is het gevoel van samenwerken nog eens versterkt. “In deze tijden is heel Texel extra behulpzaam. Een klein voorbeeld: één van onze cliënten doucht normaal gesproken in de Hollewal als ze naar de dagbesteding gaat. Toen half maart alle verpleeghuizen in Nederland sloten, kon ze daar niet meer terecht. Ze mag nu douchen in Hotel Tesselhof. Iedereen op Texel staat voor elkaar klaar.”

En dat is nodig, want het coronavirus zorgt voor onzekere tijden. “Vooral in het begin waren cliënten angstig en eenzaam, doordat familie niet op bezoek kon komen. Bij sommige cliënten was ik de enige die ze op een dag zagen. Dan is een praatje extra belangrijk. Ik ben positief en houd van praten. Als ik binnenkom, zeggen cliënten soms: ha, daar komt de vrolijke zuster!”

Beschermend pak

Bij de ene cliënt komt Annemieke langs om insuline te spuiten, bij de ander om een wond te verzorgen. “En laatst hadden we een cliënt die corona had gehad en weer thuis was uit het ziekenhuis. We hebben haar een tijdje verzorgd in een beschermend pak. Dat is wel even wennen. Wat ook wennen is: door corona kan ik niet een arm om iemand heenslaan, of een cliënt die verdrietig is even over de rug aaien. Dat contact mis ik wel. Dan zijn bemoedigende woorden extra belangrijk; dat waarderen de cliënten enorm.”

Interesse in een functie of zorgopleiding binnen Omring? Kijk op www.werkenbijomring.nl of neem contact op met Katrijn van der Vlerk via katrijn.vandervlerk@omring.nl. Wie weet ben jij binnenkort Annemiekes nieuwe collega.