NM: Dit klinkt als "not in my backyard"

“Natuurlijk klinkt dit als ‘not in my backyard’, zegt boswachter Jeroen van Abbevé over de weerstand van Natuurmonumenten tegen de zoeklocaties voor windturbines in de concept Regionale Energie Strategie (RES).

“Maar ga zelf eens na. Wat als je in je eigen tuin ruimte moet maken voor drie noodzakelijke kliko’s. Zet je die dan midden tussen je bloemen, naast je tuinbank waar je met koffie van de zon geniet? Of achter een schutting uit het zicht waar je er bijna geen last van hebt? Het is misschien een gekke metafoor, maar dit is wel de keuze waar we nu als regio voor staan.”

Zonopwek met mate

“Op Texel is volgens het voorstel van natuur- en milieuorganisaties ruimte voor zonneparken in het gebied tussen Den Hoorn en Den burg. Dit gebied is weliswaar een bijzonder provinciaal landschap, maar geen weidevogelgebied. Na de ruilverkaveling zijn de natuurwaarden erg achteruitgegaan. Plaatsing van zonneweiden is hier volgens de natuurorganisatie mogelijk als tegelijkertijd de natuurwaarden netto toenemen. Wel dient de binnenduinrand (en de Hogeberg) open te blijven.

Volgens de concept-RES is op Texel alleen ruimte voor zonnevelden langs de Pontweg tussen Den Hoorn en de De Koog. Natuurmonumenten pleit er voor om zonnevelden niet langs deze weg te concentreren, maar opnieuw gebieden voor zon te zoeken, waarbij ook plaatsing in de polder Eijerland een optie is."

Cruciale besluiten

"De komende maanden zijn cruciaal. Dan beslissen de gemeenteraad van Texel, het bestuur van het Waterschap en Provinciale Staten over de locaties waar duurzame energie kan worden opgewekt en daarmee over de toekomst van het landschap van dit eiland."