Reconstructie: "Raad is grootste risico"

“Doe rustig aan. We weten niet waar we financieel aan toe zijn.” Wat betreft VVD-raadslid Jur Schuiringa zet de gemeente de reconstructie van Akenbuurtweg, Kogerweg en de Nieuwlanderweg voorlopig in de ijskast.


De raad heeft in de begroting voor 2020 €7 miljoen voor de reconstructie opgenomen. Schuiringa telde daar de Postweg die volgend jaar volgt bij op en kwam, inclusief btw op €18 miljoen. “Met tegenvallers €20 miljoen. Dat is de helft van de jaarbegroting (€55 miljoen overigens). Laten we verstandig zijn. Er is nu zóveel misère. Laten we gewoon even wachten.”

Een mogelijke of zelfs waarschijnlijke tegenvaller is het wegvallen van de bijdrage van de provincie van bijna €2 miljoen. Tijdens de vaststelling van de begroting afgelopen najaar hield het college daar nog rekening mee. Het geld zou moeten komen uit een pot voor kleine infrastructurele projecten. “Later bleek dat niet mogelijk voor dit soort grote projecten”, zei wethouder Edo Kooiman. “Als de gedeputeerde in juli op bezoek komt hopen we hem als nog zover te krijgen.”

Een lastig dilemma voor de raad. Enerzijds de gemeente die door de coronacrisis op extra kosten wordt gejaagd, terwijl aan de inkomstenkant tegenvallers zijn te verwachten door minder toeristen- en parkeerbelastingen. Maar uitstel van de reconstructie betekent niet automatisch dat de gemeente zich kosten bespaart.

“Stel dat we besluiten de reconstructie op de lange baan te schuiven, wat zijn daarvan de consequenties?”, vroeg Elias Marseille (GL). Kooiman: “De huidige staat van de weg is belabberd”, wees hij onder meer op de vele gaten in het asfalt en de afgeschreven fundering. “Bij uitstel moeten we fors investeren in onderhoud.”

Extra onderhoud is niet de enige kostenpost. De gemeente heeft tot dusver 3,5 ton aan voorbereidende kosten gemaakt. Afhankelijk van de duur van het opschorten moet een deel van die kosten opnieuw worden gemaakt.

Het CDA is er nog niet uit. Maar niet zozeer wegens de financiën: Niels Rutten: “Is het wel handig om als straks (na de zomer) de toeristen die wél komen te verwelkomen met een open getrokken weg?”

De PvdA denkt niet aan uitstel. Dries Veltkamp: “We willen zo snel mogelijk veilige wegen en dat niet laten afhangen van subsidie van de provincie.”

Veronne Koot (TB) informeerde naar het risico-register. Die financiële analyse volgens de adviserende ambtenaar een “levend document” dat steeds wordt geactualiseerd en aangepast. “Iedere stap in het project vertalen we in risico’s.” De ambtenaar kaatste de bal terug. “Het grootste risico is de gemeenteraad van Texel. Die is namelijk bepalend voor de voortgang van het project.”

Dit politiek getinte statement kwam de ambtenaar op een uitbrander door commissievoorzitter Ben Zegeren te staan. “U bent een stouterd.”