Buiten fitness bij Lust for Sport, Hardlopen met Robert Bakker en zumba met Catharina Witte van Sportschool Texel.
Buiten fitness bij Lust for Sport, Hardlopen met Robert Bakker en zumba met Catharina Witte van Sportschool Texel.

Zumba, bootcamp en fitness in buitenlucht

Binnen sporten mag (nog) niet, maar buiten mag wel. Looptrainer Robert Bakker gaat met zijn groepen de natuur in en sportschool Lust for Sport doet bootcamp in het bos en zette de fitnessapparaten buiten. Voorbeelden van hoe Texelaars een positieve draai geven aan een situatie waar niet om is gevraagd. Oftewel: veerkracht in coronatijd.

Veerkracht in

coronatijd


Lust for Sport had net de nieuwe sportschool aan de Bernhardlaan geopend, toen die door corona alweer dicht moest. Maarten Eelman: “ We volgen van begin op de voet wat wel en niet mag. Online verzorgden we wel live trainingen, voorbeelden en programma’s waarmee sporters individueel aan de slag konden. Twee weken geleden mochten we starten met de jeugd tot 18 jaar en nu we ook met volwassenen weer buiten mogen, pakken we die kans volop. Bootcamp deden we tot corona kwam al buiten, dus nu we weer lekker in het bos aan de gang zijn, voelt dat redelijk normaal. Wel screenen we vooraf of er niemand ziek is en focussen op voldoende afstand."

"Voor wie individueel aan de slag wil hebben we het plein ingericht om te trainen. Het is nog wat onwennig, en soms valt er een bui. Met tentdakjes willen we dat verbeteren.


Dat we tot 1 september niet open mogen is natuurlijk een domper. We hopen alsnog per 1 juni open te mogen. Met name voor de sporters. Want onze doelgroep wil nu eenmaal graag fitness doen zoals ze dat binnen gewend zijn te doen. Sportscholen worden een beetje over één kam geschoren. Maar wij kunnen hier op 600 vierkante meter en met tijdblokken zorgen dat iedereen meer dan voldoende afstand van elkaar kan houden. Dat deden we sowieso al. Maar we zijn in ieder geval wel super blij dat er weer buiten kan worden getraind.”


Buiten Zumba

Ook Sportschool Texel heeft twee maanden stilgelegen. Catharina Witte: “We hebben wel onwijs leuke reacties gehad, bloemen en presentjes. Ik heb hele lieve dingen voorbij zien komen. En mensen met langlopende contributie zeiden: laat maar zitten. De gunfactor is erg groot. We hebben online lessen gegeven en die werden best wel gevolgd. Best een heel gedoe en soms was de verbinding niet helemaal goed. Je doet wat je kunt. Je moet creatief zijn en mensen verwachten ook wat. Ze willen elkaar ook weer even zien en spreken. Dus sporten we nu buiten. “Ik had wel erge spierpijn”, zei iemand. Die had thuis niks gedaan.

Binnen zijn we volop aan de gang, voor als we daar weer aan de slag mogen. Overal plexiglas schermen, pijlen voor de looprichting en de apparaten verder uit elkaar. En plakkers op de grond voor de afstand. Het aantal sporters dat tegelijk binnen is, zal bepekt zijn. Aanmelden zal nodig zijn. Tot die tijd zou ik graag de fitnesstoestellen buiten zetten. Ik ben met de gemeente in gesprek over een partytent, want ik kan die apparaten niet elke dag naar boven sjouwen. Maar dat wil nog niet vlotten.”

Stay Fit Texel

Ook bij Stay Fit Texel zitten ze niet stil. “Wij zijn binnen druk bezig om de sportschool corona-proof te maken. Lijnen en plexiglas, etc.”, vertelt Nico Waerts. "We willen een soort circuittraining gaan doen en misschien een springgroepje. Naar buiten is voor ons best moeilijk. Gezien de beschikbare ruimte. Bij judo komt het nodige gooi- en smijtwerk kijken, dat valt buiten niet mee. Ik hoop maar dat we snel open kunnen.”