Bord in de Weverstraat om voetgangers rechts te laten lopen.
Bord in de Weverstraat om voetgangers rechts te laten lopen. Foto: Jeroen van Hattum

Brief voor toeristen en app tegen drukte

Een brief voor toeristen, een speciale app die aangeeft waar het te druk dreigt te worden, markeringen en posters op straat, een fietsverbod in de winkelstraten van Den Burg en De Koog en een verzoek om op straat zoveel mogelijk rechts te houden.

Het zijn maatregelen die de komende tijd worden doorgevoerd op Texel om de 1,5 meter samenleving vorm te geven. Ze komen voort uit het masterplan voor de 1,5 meter samenleving waar diverse partijen op het eiland de afgelopen weken aan hebben gewerkt. Dat plan had er deze week moeten zijn, maar is nu in de fase dat het college het volgende week definitief vaststelt. Een deel is al bekend.


De brief is er gezamenlijk namens de Texelse huisartsen, VVV Texel, TESO, TOP en de gemeente. Hij is bedoeld om toe te sturen aan gasten die een vakantie geboekt hebben. TESO verstuurt hem aan gasten die online een kaartje reserveren. In de brief, die op de site van de gemeente staat, staan oproepen om op Texel drukke plekken te mijden en de 1,5 meter afstand in acht te nemen. Kwetsbare groepen krijgen het verzoek extra voorzichtig te zijn en zoveel mogelijk thuis te blijven. Hetzelfde geldt voor mensen die recent medische klachten hebben ontwikkeld. Toeristen die op Texel klachten krijgen die duiden op het coronavirus krijgen het verzoek naar huis te gaan. Als er medische zorg nodig is, moeten ze eerst met de eigen huisarts aan de overkant bellen. Als die een consult noodzakelijk acht, kunnen toeristen telefonisch contact opnemen met een van de vijf huisartsenpraktijken op het eiland.


Het fietsverbod in de winkelstraten van De Koog en Den Burg geldt vanaf Hemelvaart (21 mei). De markeringen op straat worden cirkels van 1,5 meter om te herinneren aan de 1,5 meter. Bedoeling is om op fietspaden achter elkaar te gaan rijden als er tegenliggers zijn, zodat er afstand gehouden kan worden.


Toeristen kunnen vanaf 20 mei de nieuwe TexelMap-app downloaden op hun mobiele telefoon. Dat is een app die doorlopend berekent op welke plekken het te druk dreigt te worden en vervolgens alternatieve plekken aanbiedt. De ‘TexelMap’ app is op verzoek van VVV Texel en de gemeente ontwikkeld door The Driving Force uit Uithoorn, een organisatie die zich al twintig jaar toelegt op het spreiden van drukte op basis van software. De app berekent volgens directeur Frank Spooren van VVV Texel hoeveelheden aan de hand van het aantal mensen dat de TexelMap-app op de telefoon heeft staan. "Als er onvoldoende data zijn, kunnen we aanvullende databronnen aan de app koppelen om de statistieken uit te breiden en het beeld completer en accuraat maken."


De app berekent volgens Spooren real-time het aantal personen en houdt geen individuele gegevens bij. "Op het moment dat de maximale capaciteit wordt bereikt, kunnen we een pushbericht met alternatieven sturen." De app is gratis voor gebruikers. De vaste opstartkosten bedragen circa €15.000,- en worden gedragen door de gemeente en de VVV. Deelnemende partijen betalen €25,- per object per maand. Een object is dan bijvoorbeeld een kantoor, een wandelroute of een winkelstraat. "De app is qua financiering benaderd volgens het principe van Software as a Service. Gelet op reguliere investeringen die normaliter gedaan worden in de bouw een dergelijke app, hebben wij dankzij dit principe en een enthousiaste appbouwer een laagdrempelig platform weten te realiseren."