Proefopstelling van een 1,5 meter terras.
Proefopstelling van een 1,5 meter terras. Foto: Arnold Kaercher

Proefopstelling 1,5 meter terras

Het is vooralsnog de planning dat terrassen van de horeca op 1 juni weer open gaan, dus er wordt nagedacht hoe de terrassen er in de 1,5 meter samenleving uit moeten komen te zien.

Arnold Kaercher (‘Kets’) uit De Koog maakte in de Dorpsstraat bij Sjans en de buren alvast een proef-opstelling hoe een terras eruit ziet als er een meter van de straat bij wordt getrokken. Het zou de horeca volgens hem meer ruimte bieden om binnen de 1,5 meter samenleving uit de voeten te kunnen. Wethouder Hennie Huisman (economie) toonde zich positief over het idee om te kijken naar de mogelijkheden om ondernemers meer ruimte te bieden. “En dan in goed overleg met omwonenden.” Dat gebeurde onder meer naar aanleiding van een bericht uit Schagen waar de gemeente horeca-ondernemers meer ruimte wil bieden om de zaken draaiende te houden. Koninklijke Horeca Nederland heeft laten weten dat er twee voorwaarden gelden: iedereen moet aan een tafel zitten en onderling moet de 1,5 meter afstand in acht worden genomen. "Dat geldt voor iedereen, dus ook voor het personeel. Hoe groter het terras hoe meer mensen, maar niet meer per vierkante meter."

Het is nog wel afhankelijk van de ontwikkelingen op het gebied van het coronavirus of de terrassen op 1 juni daadwerkelijk weer open kunnen gaan. Eerder werd ook al het idee geopperd om parkeerplaatsen aan te wenden om ondernemers meer ruimte te bieden voor bedrijvigheid.