Met de klok mee: linksboven kruispunt Georgiëweg/Akenbuurt/Kogerstraat, Nieuwlanderweg/Waalenburgerdijkje, Oudedijkje en Burgerdijkje.
Met de klok mee: linksboven kruispunt Georgiëweg/Akenbuurt/Kogerstraat, Nieuwlanderweg/Waalenburgerdijkje, Oudedijkje en Burgerdijkje. Foto: Bron Gemeente Texel

"Unieke omgeving vraagt unieke aanpak"

Hoe realiseer je een verkeersveilige verbindingsweg tussen Den Burg en De Cocksdorp, zonder de unieke landschapskenmerken aan te tasten? Een uitdaging voor de gemeente, die heeft geresulteerd in een Plan van Aanpak voor de eerste fase van de reconstructie van het traject Akenbuurt, Kogerweg en Nieuwlanderweg, een traject van 5,5 kilometer. De Postweg volgt later.


“Een unieke omgeving vraagt om een unieke aanpak. Alles is in het werk gezet om de unieke landschapskenmerken in het leven houden”, meldt de voice over in de visualisatie die het college heeft gezet bij het agendapunt 9 waarover de raadscommissie zich vanavond buigt en om goedkeuring wordt gevraagd. Het filmpje is te zien via de digitale raadsstukken op www.texel.nl.

Het traject loopt door drie verschillende landschapstypen die door landschapsarchitecten elk apart zijn benaderd. Dit komt tot uiting in de materialen en de aanplant. Zo worden de bermen met gebiedseigen materiaal aangevuld en ingezaaid met een Texels mengsel.

De weg wordt verbreed van 5,5 naar 6 meter, met aan beide zijden een halve meter breed graskeien. Het fietspad wordt drie meter breed en zandkleurig dankzij een combinatie van asfalt en schelpen. De berm is overal ten minste 1,5 meter breed, het traject wordt zo veel mogelijk uitgevoerd binnen de bestaande watergangen en begrenzingen. Daar waar bomen te dicht op de weg komen, worden langs de weg houten geleiders geplaatst.

De snelheid buiten de bebouwde kom gaat naar maximaal 60 kilometer per uur, conform het besluit dat de raad daarover onlangs nam. Met uitzondering van de Pontweg geldt die snelheid op den duur in het hele buitengebied. Op de wegen komen reflecterende markeringen, alle kruispunten worden voorzien van duurzame automatisch dimmende LED-verlichting.

Om het aantal verkeersbewegingen in de Kogerstraat te verminderen verdwijnt op de Akenbuurtsweg het voorsorteervak voor rechtsaf. Om het verkeer beter te geleden en tegemoetkomende verkeersstromen beter te scheiden, wordt het voorsorteervak op de Georgiëweg aangepast.

Op de kruising Kogerweg-Burgerdijkje komt een verhoogde middengeleider, zodat fietsers de weg in tweeën kunnen oversteken. Een soortgelijke constructie bij oversteek Nieuwlanderweg-Burgerdijkje. Tunnels en viaducten passen volgens de ontwerpers niet in het landschap. Op de kruising met de Pijpersdijk gaat de snelheid er uit doordat de wegen op de kruising niet tegenover elkaar liggen. Op de kruising met de Pijpersdijk en die bij het nieuwe bezoekerscentrium komen verhoogde middengeleiders op de Nieuwlanderweg.

Kosten

In de begroting van 2020 heeft de raad vorig jaar €7 miljoen opgenomen als budget voor dit eerste deel voor de reconstructie (Akenbuur, Kogerweg en Nieuwlanderweg). Daarbij is rekening gehouden met een subsidie van de provincie van €1.950.000,- (Over dat laatste bestaat overigens nog geen zekerheid). Dit resulteert in een netto krediet van €5.050.000,-. De kapitaallasten zijn berekend over het netto krediet.

Het college vraagt de raad de extra kapitaallasten voor 2020 (bij geen subsidie) van €34.125,- eenmalig beschikbaar te stellen, ten laste van de algemene reserve. En tevens de extra kapitaallasten vanaf 2021 van €68.250 structureel beschikbaar te stellen en dit mee te nemen met de begroting 2021.