Forse daling aantal passagiers bij TESO

TESO heeft in de maand april in totaal 85.104 passagiers overgezet. Dat is tachtig procent minder dan in dezelfde maand april in 2019.

Dat heeft TESO-directeur Cees de Waal desgevraagd laten weten. In april 2019 gingen er 411.000 passagiers met de boot mee. Het aantal overgezette voertuigen daalde vorige maand in totaal met zeventig procent ten opzichte van april 2019. Afgelopen maand werden er 49.726 voertuigeenheden geteld (pae), in april 2019 waren het nog 169.474 voertuigeenheden. TESO zag in april 23.302 niet-Texelse personenauto’s voorbij komen, dat is bijna tachtig procent minder dan in april 2019. Toen vervoerde TESO ruim 106.000 niet-Texelse personenauto's. TESO leed vorig maand door de scherpe daling in het vervoer in april een verlies van bijna een miljoen euro in plaats van een positief resultaat van zes ton zoals aanvankelijk was begroot. Volgens De Waal wordt voor de maand mei een iets lager verlies dan in april verwacht, omdat het vervoer zich weer voorzichtig begint te herstellen. TESO maakt, net als andere bedrijven die als gevolg van de coronacrisis last hebben van een fors omzetverlies, gebruik van de NOW-regeling (Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid) als tegemoetkoming in de loonkosten. Het aantal overtochten is sinds afgelopen vrijdag uitgebreid omdat het aantal reizigers licht aan het stijgen is. Van maandag tot en met vrijdag is er nu ook om 15:00 uur een afvaart vanaf Texel en om 15:30 uur een afvaart vanuit Den Helder aan de dienstregeling toegevoegd. Op maandag en op vrijdag wordt er ook om 9:00 uur vanaf Texel en 9:30 uur vanuit Den Helder weer gevaren. Die tijdstippen waren al in gebruik op dinsdag, woensdag en donderdag.

Hervatting

TESO is van plan komende vrijdag 15 mei de vaste uurdienstregeling te hervatten, omdat de vraag naar vervoer van en naar Texel beduidend is toegenomen. "Zelfs tot bijna vijftig procent van de normale vraag naar vervoer in deze periode." De veerdienst noemde eind vorige week 29 mei nog als datum om de vaste dienstregeling te hervatten. Tot 15 mei zijn er ook al wat meer afvaarten dan de afgelopen weken. De Waal doet een verzoek aan reizigers om zich boord te blijven verspreiden om afstand te bewaren. Inzittenden van auto’s moeten tot nader order tijdens de overtocht nog in de auto blijven zitten. Passagiers die zich niet in een voertuig bevinden, zijn vanaf 1 juni verplicht om bij de overtocht aan boord een mondkapje te dragen. Maandag 18 mei is er een gevaarlijke stoffen afvaart gepland om 9:30 uur vanuit Den Helder en om 13:00 uur vanaf Texel. Op deze afvaarten worden geen passagiers meegenomen. Deze dag geldt ook de normale uurdienstregeling met uitzondering van die twee afvaarten. De kantoorbalie op ’t Horntje gaat dinsdag 2 juni weer open op de gebruikelijke openingstijden.