Extra vangnet voor flexwerker na diverse telefoontjes vanaf Texel

Er werden diverse telefoontjes vanaf Texel voor gepleegd en met succes: er komt een extra vangnet voor flexwerkers die sinds 1 maart als gevolg van de coronacrisis hun baan zijn verloren, maar niet in aanmerking komen voor een uitkering.

Drijvende kracht achter de komst van het extra vangnet voor flexwerkers is Tweede Kamerlid Gijs van Dijk die in Den Burg woont. Hij had de afgelopen weken vanaf het eiland geregeld contact met diverse Kamerleden en minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) om te voorkomen dat flexwerkers (veelal mensen met nulurencontracten dan wel mensen die op oproepbasis beschikbaar zijn) als gevolg van de crisis tussen wal en schip vallen.


De inspanningen leidden ertoe dat oppositiepartij PvdA in de Tweede Kamer coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie en minister Koolmees achter zich kreeg en dat de Kamer unaniem besloot dat het extra vangnet voor flexwerkers er moet komen. Dat wordt momenteel concreet uitgewerkt. Er zal naar verwachting een miljard euro voor nodig zijn.


Volgens Van Dijk kunnen flexwerkers bij verlies van baan niet automatisch een beroep doen op de ww, omdat ze geen vaste baan hebben. Zij lopen echter eveneens het risico achter het net te vissen bij het aanvragen van bijstand, voorbeeld als de partner nog een eigen inkomen heeft of als er iets van vermogen is. "Dan kun je in een situatie komen dat je gedwongen wordt om bijvoorbeeld eerst je auto te verkopen of dat je eerst je spaargeld moet aanspreken, voordat je voor bijstand in aanmerking komt. Dat kan niet de bedoeling zijn."


Van Dijk spant zich er zowel als Kamerlid en eerder als vicevoorzitter van de FNV al jaren voor in om mensen met nulurencontracten dan wel flexibele contracten meer zekerheden te bieden.