Afbeelding
Foto: Familie Martens

Mijnopruimers op Loodsmansduin


Jan Everhardus en de andere mensen van de Mijnopruimingsdienst (MOD) werden in 1947 ondergebracht in een barak op Loodsmansduin, bovenop het hoge duin. Later werd dit de kantine van de camping, onlangs is er een woonhuis gebouwd. De barak is het gebouw op de foto.

Links was het verblijf van de officier, in het middengedeelte verbleven de andere mannen. Rechts was het kookgedeelte. Het gebouw rechts op de foto was het wasgedeelte en de wc. Je moest zelf je kleding wassen. De vlag werd elke dag gehesen.

De MOD bestond uit ongeveer 25 mannen. Een officier, een onderofficier of kwartiermeester, matrozen eerste, tweede en derde klas, waaronder drie chauffeurs, één of twee koks.

De foto's geven een beeld van hoe het er destijds aan toe ging en het werk dat de MOD deed. Zeven dagen per week waren ze in de weer met het onschadelijk maken van het oorlogstuig, werk waarmee ze ongetwijfeld veel strandgangers en badgasten voor een wisse dood hebben behoed. Desondanks ontmoetten de duikers op het eiland weinig begrip voor hun werk, onder meer doordat Texelse jongemannen op vrijersvoeten hen als concurrenten beschouwden.

Garnalenvissers toonden wel dankbaarheid. "Zij waren blij dat we het deden", memoreerde kikvorsman Thijs Pennock.

Jan Everhardus, matroos tweede klas staat de foto met de groep ‘mariniers’ uit 1947 op de achterste rij. Thijs Pennock zit in de roeiboot rechts vooraan.

De foto's hiernaast zijn gemaakt tijdens de diensttijd van Jan Everhardus. Dochter Akke Martens: "De foto’s in de fotoboeken van mijn ouders werden niet heel ordelijk ingeplakt. Er stond geen tekst bij." Ze stuurde de collectie, met dit verhaal, naar Gelein Jansen, die het onder de aandacht van de redactie bracht.

Gerard Timmerman

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding